Numărul donatorilor de sânge a scăzut în judeţul Harghita, în vreme ce cererea este tot mai mare, conducerea Centrului de Tranfuzie Sanguină făcând un apel către cetăţeni să doneze sânge, pentru a-şi ajuta semenii.

Într-o postare pe pagina de Facebook a centrului se arată că în contextul cererii mari, este nevoie urgentă de sânge din grupa AII.

Directoarea Centrului de Transfuzie Sanguină Harghita, dr. Kopacz Ildikó, a declarat joi, pentru AGERPRES, că s-a redus numărul donatorilor, iar cererea de sânge a crescut, situaţie care se înregistrează în toată ţara.

“Probabil că a scăzut numărul pacienţilor cu COVID, spitalele încep să funcţioneze cu viteza cu care au fost obişnuite (…) s-au adunat cazurile, şi cancerele şi intervenţiile chirugicale, şi a crescut numărul solicitărilor, care este foarte mare. (…) În toată ţara este cerere, nu prea fac faţă centrele de transfuzii solicitărilor”, a spus dr Kopacz.

Aceasta a explicat că numărul donatorilor a scăzut în luna ianuarie cu 30%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, situaţia menţinându-se şi în luna februarie.

Potrivit sursei citate, în luna ianuarie s-au înregistrat 359 de donatori, în vreme ce în ianuarie 2020 un număr de 516 persoane au donat sânge. De asemenea, în 2020 s-a înregistrat o scădere cu 12% a numărului de donatori, faţă de anul 2019, numărul de persoane care au donat sânge fiind de 5.090 în anul 2020 şi de 5.773 în anul 2019.

Scăderea este pusă şi pe seama faptului că angajaţii centrului nu se mai pot deplasa pe teren, pentru recoltările mobile de sânge, din cauza pandemiei de coronavirus, şefa Centrului de Transfuzii fiind de părere că acestea ar trebui reluate, cu respectarea măsurilor de protecţie. AGERPRES