Abil. Dr. Alexandru Călin Grigorescu: Ordinul Ministerului nu precizează în amănunt cum să procedăm, pentru a ne da posibilitatea să aplicăm tratamentul cât mai în folosul pacienților

Apr 8, 2020 | News

“Ordinul Ministerului Sănătății cu amendamentele ulterioare ale Ministrului nu sunt explicite, nu precizează în amănunt cum să procedăm și cred că sunt așa pentru a ne da posibilitatea să aplicăm tratamentul cât mai în folosul pacienților”, a declarat pentru portalul MedicalManager Abil. Dr. Alexandru Călin Grigorescu, Medic primar oncologie medicală la Institutul Oncologic București, membru al Societății Naționale de Oncologie Medicală din România, referindu-se la efectele Ordinului nr. 74553/ 07.04.2020, semnat de secretarul de stat Raed Arafat.

Acesta menționează că încerce să respecte recomandările Societății Europene de Oncologie Medicală (ESMO), care recomandă ca tratamentele adjuvante sub forma de tablete să fie continuate prin transmiterea on line a rețetelor, iar controalele periodice, dacă nu pot fi amânate, pot fi realizate întrucâtva prin telemedicină.

“Tratamentele pacienților oncologici cu stare generală bună, dar cu un cancer avansat, nu trebuie întrerupte deoarece pot duce la evoluția ireversibilă a cancerului. ESMO recomandă luarea deciziei pentru fiecare caz în parte, conform conceptului medicinei care pune în centrul omul”, amintește Abil. Dr. Alexandru Călin Grigorescu.

Acesta subliniază că, de exemplu, numai de cancer pulmonar mor peste 7.000 de oameni pe an în România, deci nu ne putem permite să amânăm chimioterapia acolo unde este necesară.

“De asemenea, medicamentele utilizate sunt foarte scumpe și dacă am întrerupe chimioterapia le-am irosi fără să ajungem la un rezultat terapeutic bun”, conchide specialistul oncolog.

 

Precizările DSU

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a revenit, miercuri, cu o serie de precizări referitoare la acest Ordin: “Nu se închid spitalele publice sau private, nici ambulatoriile de specialitate ale spitalelor sau cabinetele medicale de specialitate, ci se suspendă acele activităţi medicale, consulturi sau tratamente care nu sunt obligatorii şi care pot fi reprogramate. Decizia amânării este luată pe baza analizei medicului curant de specialitate. Pentru fiecare pacient internat în spital sau consultat în ambulatoriu va trebui să existe o documentaţie medicală care să justifice, în mod obiectiv, necesitatea realizării actului medical, atât în cadrul unităţilor spitaliceşti cu internare, cât şi în cazul structurilor ambulatorii”.

 

MedicalManager este platforma digitală a comunității medicale din România. Peste 1400 de specialiști și lideri de opinie din sănătate sunt abonați la fluxul zilnic informativ al platformei. O secțiune specială, Covid-19, care conține informații relevante despre impactul în sănătate, este actualizată în permanență.

Abonați-vă gratuit la Newsletterul MedicalManager!

INTERVIU

INFOGRAFIC

VIDEO

Evenimente

June 2021

MO
TU
WE
TH
FR
SA
SU
31
1
2
3
4
5
6
Events for 1 June
No Events
Events for 2 June
No Events
Events for 3 June
No Events
Events for 4 June
No Events
Events for 5 June
No Events
Events for 6 June
7
8
9
10
11
12
13
Events for 7 June
No Events
Events for 8 June
No Events
Events for 9 June
Events for 10 June
Events for 11 June
Events for 12 June
Events for 13 June
14
15
16
17
18
19
20
Events for 14 June
Events for 15 June
Events for 16 June
Events for 17 June
Events for 18 June
No Events
Events for 19 June
No Events
Events for 20 June
No Events
21
22
23
24
25
26
27
Events for 21 June
No Events
Events for 22 June
No Events
Events for 23 June
No Events
Events for 24 June
No Events
Events for 25 June
No Events
Events for 26 June
No Events
Events for 27 June
No Events
28
29
30
1
2
3
4
Events for 28 June
No Events
Events for 29 June
No Events
Events for 30 June
No Events