Pentru a determina dacă administrarea acidului tranexamic, un agent de coagulare a sângelui, pacienților cu traumatisme crește șansa acestora de supravieţuire, a fost conceput un studiu, realizat în Pennsylvania, Texas, Utah și Arizona. Acest studiu a durat patru ani.

Cercetătorii au descoperit că, deși medicamentul este sigur, nu a redus semnificativ mortalitatea pacienților cu risc de hemoragie în urma leziunilor.

Pacienții cu traumatisme, răniți grav, care au primit un medicament ce coagulează sângele înainte de a ajunge la spital au avut șanse mai mari de a supraviețui decât cei care nu au primit acest medicament. Cu toate acestea, „în anumite situații, în cazul celor care au luat medicamentul în prima oră după traumatis, ori care au avut șoc sever cu o tensiune arterială mai mică de 70 la sosirea paramedicilor, au existat șanse mai mari de supraviețuire”, a spus autorul principal al studiului, Francis X. Guyette, medic de urgență UPMC.

La acest studiu au participat peste 900 de pacienți care erau expuși riscului de sângerare din cauza leziunilor. Jumătate au primit tratament cu acid tranexamic, iar jumătate au primit un placebo de ser fiziologic. Atunci când paramedicii ajung la un accident, este greu să se cunoască amploarea leziunilor unui pacient, ceea ce face dificilă determinarea nivelului de traume, astfel încât în studiu s-au folosit măsurători simple pentru a înscrie pacienții în studiu.

Mediul pre-spitalicesc este foarte necunoscut, tot ce ai este câteva semne vitale și știi că au fost răniți. Acid tranexamic a fost administrat aproape tuturor dacă a avut fie o frecvență cardiacă ridicată, fie o tensiune arterială scăzută”, a declarat ce de-al doilea autor al studiului, Jason Sperry, profesor de chirurgie la Pitt și chirurg chirurg traumatism UPMC.

Acidul tranexamic este utilizat în mod obișnuit în chirurgia cardiacă pentru a ajuta la oprirea sângerării, dar studii anterioare au sugerat că medicamentul poate prezenta riscuri, inclusiv cheaguri de sânge și accidente vasculare cerebrale, pentru pacienții care suferă de leziuni grave.

Cu toate astea, dintre pacienții grav răniți din acest studiu, care au primit medicamentul, niciunul nu a avut mai multe riscuri de apariție a acestor efecte secundare decât cei care nu au primit medicamentul. Acest rezultat sugerează că acidul tranexamic poate fi mai sigur și mai benefic pentru pacienții cu traume decât se credea inițial. Deoarece acidul tranexamic este livrat prin IV, este ușor de stocat în vehicule de urgență.

“Având în vedere că acidul tranexamic este sigur și are beneficii în aceste subgrupuri de pacienți, ar trebui, dacă putem, să-l administrăm devreme și să-l oferim tuturor pacienților cu leziuni grave”, a spus Guyette.

Guyette și Sperry speră că descoperirile lor vor fi folosite pentru ajuta și ușura munca paramedicilor.

 

Sursa: https://medicalxpress.com/news/2020-10-trauma-experts-aim-deaths-blood-clotting.html