Acupunctura, o procedură eficientă pentru reducerea durerilor cronice articulare la pacienții cu hemofilie

Nov 10, 2020 | Hemofilie, News

Rezultatele unui nou studiu arată că acupunctura ar putea funcționa mai bine decât stimularea nervului electric transcutanat (TENS) pentru a reduce durerea cronică articulară la persoanele cu hemofilie.

Sângerarea articulară este una dintre cele mai frecvente manifestări clinice ale hemofiliei, afectând 70-80% dintre persoanele care suferă de această boală. Acest simptom poate avea ca rezultat o boală articulară permanentă, numită artropatie hemofilă, precum și dureri cronice și o calitate a vieții mai scăzută.

Când este administrată la vârste mai mici, terapia de substituție, un tratament care furnizează pacienților factorul lipsă de coagulare a sângelui poate ajuta la diminuarea simptomelor ulterioare. Cu toate acestea, fără acesta, pacienții adulți cu hemofilie pot avea artropatie hemofilă cronică.

Fizioterapia, care implică adesea exerciții personalizate și terapie fizică, este un tratament standard pentru durerea cronică în hemofilie. TENS, care poate fi utilizat în timpul fizioterapiei, este un impuls electric, ușor, aplicat pe piele pentru a obține ameliorarea durerii într-o anumită zonă. Aceste mici impulsuri electrice, pe care pacienții le simt de obicei ca o senzație de furnicături, pot reduce semnalele de durere care merg către măduva spinării și creier, ceea ce poate ajuta la ameliorarea durerii și relaxarea mușchilor. De asemenea, terapia poate stimula producția de endorfine, analgezicele naturale ale corpului.

În timp ce TENS și alte tratamente de fizioterapie sunt cunoscute pentru a ușura simptomele artropatiei, durerea persistentă face ca persoanele cu hemofilie să caute tratamente alternative. Un astfel de tratament, acupunctura, folosește ace în „puncte de energie” definite împreună cu căldura sau un curent electric.

Cercetătorii de la Universitatea din Campinas, Brazilia, au condus un studiu clinic care a implicat 28 de pacienți pentru a evalua efectul terapeutic al acupuncturii în comparație cu terapia TENS.

În total, 15 adulți cu hemofilie au fost incluși în grupul de acupunctură și 13 în grupul TENS.

Acupunctura a fost efectuată pe partea laterală a corpului pacientului, unde era cea mai intensă durere. Procedura TENS a fost aplicată pe cea mai dureroasă articulație timp de 20 de minute. Ambele tratamente au fost efectuate săptămânal în sesiuni de 20 de minute, pe parcursul a cinci sesiuni consecutive.

Greutatea și înălțimea pacienților au fost similare între cele două grupuri. Cu toate acestea, participanții la grupul de acupunctură au fost mai în vârstă decât cei din grupul TENS, 43 respectiv 32 ani.

Rezultatele au arătat că grupul de acupunctură a avut o reducere cu 60,71% a scorului durerii, dar scorul mediu VAS a fost semnificativ redus în ambele grupuri după tratament.

În grupul de acupunctură, echipa a constatat că scăderea durerii a fost deosebit de semnificativă de la a patra până la a cincea sesiune. Pentru acești pacienți, s-a constatat o îmbunătățire semnificativă în șapte domenii ale calității vieții, în special sănătatea fizică. În grupul TENS, doar două domenii, munca/școală și tratamentul au prezentat îmbunătățiri semnificative.

Majoritatea participanților care au primit acupunctură (93,3%) au raportat că sunt „mulțumiți” de tratament, în timp ce un procent mai mic (30,8%) au declarat că sunt „ușor mulțumiți” de TENS. Nu s-au observat diferențe în ceea ce privește impactul negativ asupra calității vieții și a sănătății articulare între cele două grupuri.

„Acupunctura a fost eficientă în reducerea intensității durerii la pacienții cu hemofilie cu boli cronice articulare în comparație cu TENS. Orice tratament care poate reduce durerea cronică ar trebui luat în considerare, iar acupunctura este o opțiune bună”, au concluzionat cercetătorii.

Orice tratament care poate reduce durerea cronică ar trebui luat în considerare, iar acupunctura poate avea ceva de oferit.

Studiul, numit „Acupunctura ca resursă terapeutică pentru tratamentul durerii cronice la persoanele cu hemofilie”, a fost publicat, în septembrie 2020, în revista Haemophilia.

Sursa studiu: https://hemophilianewstoday.com/2020/10/30/acupuncture-might-work-better-than-tens-among-hemophilia-patients-to-reduce-chronic-joint-pain-small-study-finds/

Sursa foto:

INTERVIU

INFOGRAFIC

VIDEO

Evenimente

June 2021

MO
TU
WE
TH
FR
SA
SU
31
1
2
3
4
5
6
Events for 1 June
No Events
Events for 2 June
No Events
Events for 3 June
No Events
Events for 4 June
No Events
Events for 5 June
No Events
Events for 6 June
7
8
9
10
11
12
13
Events for 7 June
No Events
Events for 8 June
No Events
Events for 9 June
Events for 10 June
Events for 11 June
Events for 12 June
Events for 13 June
14
15
16
17
18
19
20
Events for 14 June
Events for 15 June
Events for 16 June
Events for 17 June
Events for 18 June
No Events
Events for 19 June
No Events
Events for 20 June
No Events
21
22
23
24
25
26
27
Events for 21 June
No Events
Events for 22 June
No Events
Events for 23 June
No Events
Events for 24 June
No Events
Events for 25 June
No Events
Events for 26 June
No Events
Events for 27 June
No Events
28
29
30
1
2
3
4
Events for 28 June
No Events
Events for 29 June
No Events
Events for 30 June
No Events