Pe 17 aprilie este marcată Ziua Internaţională a Hemofiliei

Ziua Internaţională a Hemofiliei este marcată în fiecare an la 17 aprilie, fiind o zi dedicată celor afectaţi de această boală. La ora actuală, se estimează că una din 10.000 de persoane are o formă de hemofilie. În România, la nivelul anului 2017, au fost înregistraţi 1.354 pacienţi cu hemofilie, între care 450 copii, potrivit unui comunicat de presă al Asociaţiei Naţionale a Hemofilicilor din România din 16 aprilie 2018.

Tratament

Tratamentul trombocitozei nu este întotdeauna necesar, acest lucru depinzând de cauza care stă la baza valorilor crescute ale trombocitelor. De exemplu, dacă trombocitoza este cauzată de o intervenţie chirurgicală sau de un accident care a presupus hemoragie puternică, tratamentul nu este necesar, deoarece valorile trombocitelor revin, de regulă, la normal de la sine, în decursul a câtorva zile ori săptămâni.

Cauze

Trombocitoza secundară este cea mai frecventă formă de trombocitoză şi poate fi cauzată de anumite afecţiuni sau condiţii medicale, precum:

Simptome

Trombocitoza nu prezintă simptome specifice, dar, în funcţie de cauza care stă la baza acestei condiţii medicale, pot apărea manifestări ale hemoragiilor sau ale cheagurilor de sânge, precum

DIAGNOSTIC MIELOM

Evaluarea diagnostică inițială la toți pacienții trebuie să includă istoric și examen fizic (H & P) și următoarele analize hematologice și biologice pentru a diferenția MM simptomatic de MM asimptomatic: hemoleucograma (CBC) cu formula și numărul de trombocite;...

SIMPTOME MIELOM

La debutul bolii pacienții pot fi asimptomatici, dar când boala progresează apar simptome necaracteristice cum ar fi scăderea forței fizice, depresie, oboseală, scăderea apetitului, greață, vărsături, pierdere în greutate. Simptomele următoare sunt datorate afectării sistemului de organe și reprezintă complicații care apar într-un stadiu avansat al bolii.