Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) Alba a efectuat, vineri, prima recoltare de plasmă de la o pacientă vindecată de COVID-19, donatoarea fiind o asistentă medicală de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alba Iulia.

“Am fost dotaţi cu un echipament special, cu care astăzi s-a recoltat pentru prima dată plasmă, de la o pacientă vindecată de COVID-19. Donatoarea este cadru medical şi a acceptat să se supună procedurii de plasmafereză, ştiind că bolnavii de COVID-19 aflaţi în stare gravă au nevoie de ajutor”, a transmis şefa CTS Alba, Ana Savu.

Potrivit acesteia, a fost recoltată o cantitate de 600 mililitri plasmă, care s-a divizat în trei unităţi. “Acestea vor putea fi administrate la trei pacienţi cu COVID-19 aflaţi în stare gravă, dacă rezultatele testelor vor fi bune”, a menţionat Ana Savu.

“Prin transfuzia plasmei de la donatorul vindecat la pacientul infectat  cu virusul SARS-CoV-2 vor fi transferaţi şi anticorpii specifici, ajutând astfel organismul bolnavului să neutralizeze virusul, până când va putea să ‘fabrice’ proprii anticorpi neutralizanţi. Tratamentul este experimental şi se aplică în ţări ca Italia, Germania, Franţa, Olanda, Japonia, SUA, Canada, iar la noi în ţară de 6 săptămâni. Rezultatele sunt promiţătoare”, a mai spus şefa CTS Alba.

Până vineri, în Alba au fost înregistrate 418 cazuri de infectare cu COVID-19, din care 369 persoane s-au vindecat, iar 22 au decedat. AGERPRES