Există o asociere între infecțiile din sânge cauzate de anumite tipuri de bacterii și un risc crescut de cancer de colon, constată un nou studiu.

“Nu suntem siguri dacă bacteriile cauzează în mod direct cazuri de cancer colorectal sau dacă infecția din sânge cu aceste bacterii este ea însăși cauzată de cancer,”a declarat liderul studiului, Dr. Ulrik Stenz Justesen, Spitalul Universitar Odense, Danemarca.

În orice caz, concluziile ar putea ajuta la îmbunătățirea screeningului pentru cancerul de colon.
El si echipa sa au analizat datele a peste 2 milioane de oameni din Danemarca și au descoperit că persoanele cu infecții ale sângelui cauzate de specii de bacterii “anaerobe” aveau de până la 42 de ori mai mare riscul de a face cancer de colon decât cele cu infecții ale sângelui cauzate de bacterii aerobe. Bacteriile anaerobe nu necesită oxigen și trăiesc în diverse medii, inclusiv intestinul uman, unde de obicei nu provoacă infecții.

Studiile anterioare au raportat o legătură între anumite bacterii anaerobe și cancerul de colon, au remarcat cercetătorii. Studiul lor a fost programat să fie prezentat la Congresul European de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase, acum anulat datorita pandemiei cu COVID- 19. Acesta și alte studii, care vor fi prezentate vor fi publicate într-o carte de către organizatorii congresului.

În comparație cu persoanele cu infecții ale sângelui cauzate de bacterii aerobe precum E. coli sau Staphylococcus aureus sau persoane fără infecții in sânge, acele bacterii anaerobe asociate cu un risc crescut de cancer colorectal au fost: Clostridium septicum (legat de un risc crescut de 42 de ori în cadrul unii an după o infecție a sângelui și un risc general de 21 de ori mai mare); și Bacteroides ovatus, (legat de un risc crescut de 13 ori în decurs de un an după o infecție a sângelui  și, în general, de un risc de șase ori mai mare).

Justesen a spus că în departamentul său de microbiologie clinică există de obicei două cazuri de infecție a sângelui cauzate de aceste bacterii anaerobe identificate în fiecare săptămână. Infecțiile sunt de obicei cauzate de o breșă a peretelui intestinal, care poate fi ea însăși cauzată de cancer, a menționat el.

Deci, “cercetarea noastră  se va concentra pe bacteriile specifice de la pacienții cu cancer pentru a vedea dacă putem identifica caracteristici specifice care ar putea fi implicate în dezvoltarea cancerului”, a spus Justesen într-un comunicat de presă ECCMID. „Acestea  ar putea avea o importanță mare atunci când vine vorba de screening și tratamentul cancerului colorectal”.

Doi experți din SUA în cancerul gastro-intestinal, care au examinat concluziile, au convenit că nu se poate demonstra legatura de cauzalitate între aceste bacterii și cancerul de colon.

Cu toate acestea, “deoarece riscul de a dezvolta cancer de colon a fost raportat la mai mult de 20% din pacienti într-un an de la testarea pozitivă pentru bacteremia anaerobă, pare înțelept să recomandăm screeningul cancerului de colon la toți pacienții în termen de un an de la respectiva infecție”, a spus Dr. David Bernstein.

Dr. Richard Whelan este șeful sectiei de chirurgie colorectala de la Northwell Health Cancer Institute din New York. El a subliniat că doar “un procent mic de oameni se îmbolnăvesc asa de grav,  astfel încât sa li se faca aceste analize și un procent și mai mic va avea culturi pozitive. Astfel, aceste descoperiri se aplică unei părți foarte mici din populația totală “. Whelan a adăugat că poate dura ani astfel încat cancerul de colon să se dezvolte, așa că nu este clar dacă tumora este sau nu cauza infecției bacteriene sau invers.

“Studii similare mai complexe ar trebui făcute pentru a confirma aceste rezultate”, a spus el.

 

Material preluat integral si tradus de pe www.upi.com.