Aproximativ 20 de persoane din Arad au donat plasmă cu anticorpi pentru COVID-19, după ce s-au vindecat de această boală, între care un jandarm şi fiul său, iar un pacient internat beneficiază de tratamentul cu anticorpi.

Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină Arad au declarat, luni, pentru AGERPRES, că majoritatea recoltărilor au avut loc prin procedeul de plasmafereză, iar donatorii sunt tineri cu vârste între 20 şi 30 de ani şi între 40 şi 50 de ani.

“Ce am constatat noi este că anticorpii pentru COVID-19 s-au găsit în cantităţi mai mari la donatorii cu vârste de aproximativ 50 de ani. Am avut şi astăzi (luni – n.r.) zece persoane care au venit pentru recoltarea de probe prin care putem stabili eligibilitatea pentru a deveni donatori de plasmă, iar câţiva dintre ei au fost deja confirmaţi şi au fost programaţi pentru plasmafereză. Până acum, un bonav aflat în spital, în Arad, primit plasmă cu anticorpi”, a declarat dr. Alexandra Bornea.

Printre donatori se află un jandarm arădean, Ioan Vîrciu, şi fiul său, Vlad, care s-au vindecat de boală. Cei doi s-au infectat în acelaşi timp şi au fost internaţi, cu o formă uşoară a bolii, în aceeaşi cameră de spital, unde au ajutat şi alţi pacienţi.

“Le puneam masca cu oxigen când nu puteau respira bine. Am văzut mulţi oameni suferinzi şi când am primit mesajul de la Centrul de Transfuzii Sanguine Arad, în care ne rugau să donăm plasmă, nici eu nici fiul meu nu am stat pe gânduri şi am plecat imediat ştiind că plasma cu anticorpi prelevată de la noi este un real ajutor pentru pacienţii care manifestă forme grave ale bolii, mai ales pentru cei care sunt în stare critică şi sunt dependenţi de ventilatoare”, afirmă Ioan Vîrciu, într-un comunicat de presă remis, luni, de Jandarmeria Arad.

Fiul său spune că a donat şi cu gândul la familia sa.

“Dacă aveam nevoie şi noi de plasmă, poate era cineva dispus să doneze. Mă bucur enorm că am putut ajuta, iar gândul că plasma prelevată de la mine poate salva viaţa unor semeni mi-a dat încredere că vom învinge în această luptă inegală. Trebuie să avem cât mai multe arme împotriva acestui inamic nevăzut”, afirmă Vlad, în acelaşi comunicat.

Cei doi arădeni îi îndeamnă pe toţi cei care s-au vindecat de COVID-19 să le urmeze exemplul şi să doneze plasmă.

Până luni, în judeţul Arad au fost confirmate 697 de persoane bolnave de COVID-19, iar 78 au decedat. AGERPRES