Un aparat de plasmafereză, care poate fi folosit pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu COVID-19, va fi pus în funcţiune la Centrul de Transfuzie Sanguină din Piteşti, a anunţat, marţi, Instituţia Prefectului Argeş.

“Pe 15 aprilie a fost încheiat un protocol între DSP Argeş şi firma Besmax Pharma, prin care a fost pus la dispoziţie, cu titlu gratuit pentru un an Centrului de Transfuzie Sanguină din Piteşti, un echipament nou de plasmafereză. Acesta este folosit la colectarea de plasmă umană şi este însoţit de 100 de kit-uri de colectare plasmă, cu scopul de a se asigura accesul pacienţilor infectaţi cu COVID-19 la tratamentul cu plasmă umană hiperimună colectată de la convalescenţi”, se precizează într-un comunicat al instituţiei.

Conform aceleiaşi surse, în judeţ sunt deja 63 de persoane vindecate de la care s-ar putea recolta plasmă.

“Mă bucur sincer că vom folosi în Argeş un astfel de aparat, e o chestiune de câteva zile, timp în care formarea personalului va fi gata. Vom identifica donatorii eligibili pentru acest aparat, sunt singur că persoanele care s-au vindecat vor fi dornice să ajute la tratarea altor pacienţi. Sunt sigur că vom găsi donatori suficienţi la nivelul judeţului Argeş. Dacă nu, punem la dispoziţie această infrastructură pentru a putea primi donatori şi din alte judeţe”, a declarat prefectul Emanuel Soare, potrivit comunicatului.

Oficialul a mai spus că, după ce se va încheia criza provocată de noul coronavirus, vor fi făcute demersuri pentru ca aparatul de plasmafereză să rămână în judeţ, pentru a putea ajuta şi la tratarea altor tipuri de infecţii. AGERPRES.