Aspirina administrată în doze mici poate reduce posibilitatea producerii unor evenimente tromboembolice asociate cu virusul Covid-19, dar nu atât de eficient precum enoxaparina, conform unui studiu prospectiv de cohortă publicat în Clinical Drug Investigation.

Autorii au comparat 225 de pacienți infectați cu SARS-COV2 care au fost tratați doar cu doze mici de acid acetilsalicilic (aspirină), doar cu enoxaparină sau cu doze mici de aspirină și enoxaparină.

După cum s-a estimat, 16% până la 31% din pacienții diagnosticați cu virusul Covid-19 au experimentat evenimente tromboembolice, în mod particular persoanele cu forme moderate și grave ale virusului. Multiple studii au evaluat rolul dozelor mici de acid acetilsalicilic în tratarea Covid-19, însă studii limitate au evaluat și efectele cu rol de protecție în ceea ce privește tromboza arterială și riscul ventilației mecanice.

Pacienții care au primit aspirină, enoxaparină sau combinația dintre cele două medicamente erau semnificativ mai în vârstă decât pacienții care nu au primit aceste medicamente. Un total de 79,7% dintre pacienții care au primit doar enoxaparină și 88,6% dintre pacienți care beneficiau de ambele medicamente aveau o formă gravă de Covid-19. Un total de 64,5% dintre pacienții care au primit doar aspirină erau diagnosticați cu o formă moderată a virusului.

Pacienților cărora li s-a administrat aspirină și enoxaparină au avut cel mai scăzut risc de evenimente tromboembolice, cu un raport de cote (OR) de 0,010 comparativ cu grupul de control. Pacienții tratați cu enoxaparină în monoterapie au avut un OR mai scăzut decât pacienții tratați exclusiv cu aspirină (0,071 față de 0,163), în comparație cu grupul de control. Pacienții care au primit ambele tratamente au înregistrat un risc mai redus în ceea ce privește nevoia de ventilație mecanică decât grupul de control (OR, 0,032; P = 0,001) atunci când au fost selectați în funcție de vârstă și comorbidități.

Rezultatele studiului susțin utilizarea aspirinei în doze mici, enoxaparină sau combinația ambelor medicamente pentru a reduce riscul de evenimente tromboembolice. Terapia combinată a dus la cea mai mare reducere a evenimentelor, precum și la diminuarea semnificativă a necesității de ventilare mecanică.

Sunt necesare alte studii controlate (randomizate) pentru a înțelege mai bine aceste rezultate și cauza lor. Acest studiu este limitat de proiectele sale de observație, de numărul mic de pacienți din fiecare grup de observație și de instituția singulară care a coordonat întreaga cercetare.

„Concentrarea noastră ca și comunitate, uneori, pare să fie asupra tratamentului administrat bolnavilor aflați într-o stare critică, neglijând deseori pe cei care se regăsesc în starea de recuperare și spitalizare.” au adăugat autorii studiului. „Pentru aceasta, recomandăm comunității să ia în considerare utilizarea ASA pentru prevenirea evenimentelor trombotice arteriale și venoase.”

Material preluat integral și tradus de pe: https://www.hematologyadvisor.com/home/topics/thrombotic-disorders/low-dose-aspirin-covid19-lower-thrombosis-risk-treatment/