Cazurile de hipertensiune arterială în timpul sarcinii au crescut brusc între 1970 și 2010, potrivit unui nou studiu publicat în revista Hypertension. Monitorizarea și gestionarea cu atenție a sarcini poate ajuta atât mama cât și bebelușul să rămână sănătoși.

Autorul studiului, Cande Ananth, profesor în departamentul de obstetrică, ginecologie și științe ale reproducerii la Rutgers Robert Wood Johnson Medical School, spune că femeile care nasc la vârste mari sunt predispune acestui pericol.

De asemenea, studiul a descoperit că femeile de culoare sunt mai susceptibile să aibă hipertensiune arterială în timpul sarcinii decât femeile albe.

Hipertensiunea arterială în timpul sarcinii, definită în acest studiu ca hipertensiune arterială diagnosticată înainte de sarcină sau în primele 5 luni, amenință sănătatea mamei și a copilului.

Există un risc crescut de naștere prematură, greutate scăzută la naștere și complicații severe pentru mamă, cum ar fi preeclampsia (afecțiune potențial fatală definită de tensiunea arterială ridicată în timpul sarcinii, dar si semne de leziuni hepatice sau renale).

 

Descoperirile studiului

Cercetătorii au accesat si analizat datele la peste 151 de milioane de femei care au născut în perioada 1970 și 2010.

Rezultatele studiului au relevat faptul că, în cei 40 de ani de analiză, rata hipertensiunii arteriale în timpul sarcinii a crescut cu aproximativ 6% în fiecare an de la doar 0,11% în 1970 la 1,52 % în 2010.

În medie, în perioada de timp studiată, prevalența hipertensiunii arteriale în sarcină a fost de 0,53% în rândul femeilor albe și de 1,24% la femeile de culoare.

Ratele hipertensiunii arteriale în timpul sarcinii au crescut, deoarece mai multe femei nasc la o vârstă înaintată, iar riscul de hipertensiune arterială crește odată cu vârsta.

Autorii studiului au luat în calcul și datele dintr-o sursă diferită de CDC în ceea ce privește fumatul la nivel național dar și obezitatea, deoarece sunt factori de risc semnificativ pentru hipertensiunea arterială. Au dorit să afle  dacă acești factori au jucat un rol important în rezultatele studiului și au descoperit efecte irelevante.

Cercetătorii notează că definiția hipertensiunii arteriale s-a schimbat în timp. Din 1970, pragul la care cineva poate fi diagnosticat cu hipertensiune arterială a scăzut.

În studiu nu se arată de ce riscul de a suferi de această afecțiune diferă la femeile de culoare albă față de cele mulatre. Există o teorie precum că stresul cronic, care se presupune ca este provocat de rasism, poate dăuna.

 

Ce se poate face pentru reducerea riscului de hipertensiune arterială

Modificările stilului de viață pot ajuta în reducerea tensiunii arteriale înainte de a rămâne însărcinată. Exercițiile fizice regulate, pierderea în greutate dacă trebuie, renunțarea la fumat, abținerea de la alcool și îmbunătățirea alimentației  pot ajuta.

Dacă apare tensiunea arterială ridicată în timpul sarcinii, se recomandă să discutați cu un medic specializat în sarcini cu risc ridicat. Monitorizarea propriei tensiuni arteriale la domiciliu poate ajuta.

Poate apărea preeclampsia care poate fi un pericol real în timpul unei sarcinii. Simptomele la care trebuie atenție sunt: dureri de cap persistente, dureri abdominale, vederea încețoșată, umflarea feței sau a mâinilor,greață, vărsături, creștere bruscă în greutate și probleme cu respirația.

În multe cazuri, preeclampsia nu are simptome evidente. Acesta este un alt motiv pentru care este esențial ca sarcina să fie monitorizată regulat si mereu sub supravegherea medicilor specialiști.

 

Articol preluat și tradus de pe ConsumerReports.org