Un test de sânge pentru amilază măsoară cantitatea de amilază din sângele unei persoane. Nivelurile anormale de amilază pot indica pancreatită sau altă problemă cu pancreasul.

Amilaza este o enzimă digestivă care ajută organismul să descompună carbohidrații. Atât glandele salivare, cât și pancreasul produc amilază. Mai multe afecțiuni medicale pot afecta nivelurile de amilază din sânge.

Medicii pot utiliza, de asemenea, un test de urină pentru a verifica nivelurile de amilază ale unei persoane.

Când este folosit acest test?

O varietate de afecțiuni medicale pot afecta nivelurile de amilază din sânge.
Producătorii primari de amilază din organism sunt pancreasul și glandele salivare din gură.
Aproximativ 40% din amilaza din sânge provine din pancreas, ceea ce înseamnă că testele de sânge ale amilazei pot ajuta la diagnosticarea condițiilor care afectează pancreasul.

Medicii folosesc teste de sânge pentru amilază pentru a diagnostica sau monitoriza următoarele afecțiuni:

Pancreatita

Medicii folosesc frecvent teste de sânge pentru a diagnostica sau monitoriza persoanele cu pancreatită acută.

Pancreatita este inflamația pancreasului. Aceasta poate fi acută, ceea ce înseamnă că o persoană are această afecțiune pentru o perioadă scurtă, sau cronică, ceea ce înseamnă că inflamația este pe termen lung sau recurentă.

Pancreatita poate provoca dureri abdominale severe și umflături.

Alte simptome pot include:

greață sau vărsături

stomac deranjat

diaree

febră

icter, care este o îngălbenire a pielii și a albului ochilor

Pentru a ajuta la diagnosticarea pancreatitei, un medic poate solicita un test de sânge pentru amilază. Nivelurile anormal de ridicate sau scăzute de amilază din sânge pot fi un semn că o persoană are pancreatită.

Alte teste pentru pancreatită pot include:

  • Teste imagistice, cum ar fi o scanare CT, scanare RMN sau ultrasunete. Aceste teste creează imagini din interiorul corpului, permițând unui medic să caute semne de inflamație și să determine gravitatea acestuia.
  • Teste de sânge – lipază. Pancreasul produce, de asemenea, o enzimă digestivă numită lipază. Nivelurile anormale ale lipazei pot fi, de asemenea, un semn al pancreatitei.

 

Cancer pancreatic

Potrivit Societății Americane de Cancer (ACS), există o asociere între pancreatita cronică și un risc crescut de apariție a cancerului pancreatic, în special în cazul persoanelor care fumează.  Cu toate acestea, ACS afirmă, de asemenea, că majoritatea persoanelor cu pancreatită nu dezvoltă cancer pancreatic.Testele de amilază și lipază sunt utile în diagnosticarea sau monitorizarea tumorilor și a cancerelor care afectează pancreasul.

 

Cancer ovarian

Unele studii de caz sugerează o potențială legătură între nivelurile mai mari decât cele normale de amilază, în special în salivă, și tumorile ovariene.

 

Cancer de plămâni

Două studii de caz sugerează că poate exista o asociere între nivelurile ridicate de amilază din sânge și cancerul pulmonar. Prin urmare, verificarea nivelurilor de amilază ale unei persoane poate ajuta medicii să diagnosticheze și să monitorizeze plămânii.

 

Alte condiții

Alți factori care pot afecta nivelurile de amilază din sânge pot include:

reacții ale vezicii biliare

chisturile pancreatice

probleme gastro-intestinale sau digestive
probleme de rinichi (un eventual transplant de rinichi recent)

apendicită

oreion, care este o infecție a glandelor salivare

cetoacidoză diabetică

tulburări de alimentație

sarcina

unele medicamente

 

Cum să vă pregătiți

De obicei, nu este necesar să vă pregătiți în mod special înaintea efectuării unui test de sânge pentru amilază. Cu toate acestea, unele medicamente pot crește nivelurile de amilază, ceea ce poate face dificilă interpretarea rezultatelor testului.

Un medic poate recomanda temporar întreruperea anumitor medicamente înainte de testare, deci este esențial să îi informați cu privire la medicamentele sau suplimentele actuale.

De asemenea, oamenii ar trebui să evite consumul de alcool înainte de testare.

 

La ce să te aștepți?

Testul de sânge pentru amilază este un test de sânge de rutină. Se va curăța o mică parte a pielii pacientului și se va introduce apoi un ac pentru a extrage un eșantion de sânge. Această procedură durează doar câteva minute. Apoi proba va fi trimisă la un laborator pentru analiză.  

 

Care este intervalul normal?

Nivelurile normale de amilază variază de la o persoană la alta, precum și în funcție de metodele de testare ale laboratorului. Cu toate acestea, multe laboratoare consideră că nivelurile de amilază ale unei persoane sunt sănătoase dacă sunt cuprinse între 19 unități pe litru (U/L) și 86 U/L.

Nivel ridicat

Nivelurile ridicate de amilază sunt de obicei un semn al pancreatitei acute sau cronice. Pancreatita acută poate determina creșterea nivelului de amilază de patru până la șase ori mai mare decât limita superioară a intervalului normal.

Alte afecțiuni pot determina creșterea nivelului de amilază, inclusiv:

cancer pancreatic

cancer ovarian

cancer de plămâni

colecistită și alte afecțiuni care pot afecta vezica biliară

oreion și alte afecțiuni care pot afecta glandele salivare

cetoacidoză diabetică

sarcina extrauterină

blocarea pancreasului, a ductului biliar sau a intestinelor gastroenterită

ulcer peptic

glandele salivare, de exemplu, în glanda parotidă 

 

Nivel scăzut

Pancreatita cronică poate deteriora pancreasul în timp, ceea ce poate duce la scăderea cantității de amilază din sânge. Nivelul scăzut de amilază din sânge poate fi, de asemenea, un semn de:

cancer pancreatic

boală de rinichi

boală de ficat

fibroză chistică

preeclampsie în timpul sarcinii   

 

Concluzii

Amilaza este o enzimă digestivă produsă de pancreas și glandele salivare. Medicii folosesc de obicei teste de sânge pentru a ajuta la diagnosticarea și monitorizarea persoanelor cu pancreatită acută sau cronică. Cu toate acestea, nivelurile anormale de amilază pot fi, de asemenea, un semn al multor alte afecțiuni.

Un test de sânge pentru amilază este un test de sânge de rutină, care în general nu necesită pregătire specifică. Deoarece unele medicamente pot interfera cu rezultatele, un medic poate recomanda oprirea temporară a acestora înainte de testare.