Centrul de Transfuzie Sanguină Sălaj îşi va dubla capacitatea de recoltare a donaţiilor de sânge şi va putea procesa de două ori mai repede cantitatea colectată în urma achiziţionării unei centrifuge pentru colectarea şi procesarea sângelui, echipament finanţat de o companie privată, în cadrul unui proiect implementat în parteneriat cu Crucea Roşie Sălaj.

Potrivit finanţatorului, echipamentul, în valoare de 45.000 de dolari, este furnizat de cel mai mare producător mondial de aparatură de specialitate şi oferă posibilitatea de procesare a 12 pungi, cu posibilitatea de creştere la 16 atunci când este nevoie.

Înaintea donaţiei companiei, centrul dispunea de o centrifugă pentru patru pungi şi o a doua pentru 12 pungi. “Niciodată până acum, în istoria lui, Centrul de Transfuzie din Sălaj nu a avut parte de o centrifugă nouă, ci doar de echipament venit din redistribuiri. Centrifuga aceasta va reduce la jumătate timpul necesar pentru procesare şi va duce la creşterea calităţii componentelor sanguine colectate. Mulţumim partenerilor care au avut răbdarea de a ne asculta, de a ne înţelege nevoile şi de a le răspunde prin acest gest care va avea impact timp de zeci de ani de acum înainte, spre beneficiul a mii de oameni”, precizează, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Sălaj, Cristina Ilieş.

În 2018, centrul a recoltat peste 9.000 unităţi de sânge, de care au beneficiat, în primul rând, spitalele din Zalău şi Şimleu Silvaniei, dar şi cele din Cluj-Napoca sau alte oraşe din ţară. AGERPRES