Cercetătorii canadieni anunță descoperirea unui medicament nou pentru cancerele de sânge

Oct 22, 2020 | News

Oamenii de știință de la Universitatea din Alberta, Canada, au identificat mecanismul de acțiune a unui nou tip de medicament pentru cancerele de sânge.

Echipa de cercetare condusă de Luc Berthiaume, profesor de biologie celulară la Facultatea de Medicină și Stomatologie, a petrecut patru ani analizând modul în care compusul PCLX-001 vizează enzimele care efectuează miristoilarea proteică, un proces celular în care acidul miristic din acest proces modifică proteinele astfel încât acestea se pot deplasa la membrane și pot deveni parte a sistemului de semnalizare celulară.

„Enzimele care transferă acidul miristic pe proteine sunt supraexprimate în unele celule canceroase, ceea ce înseamnă că există mai multe dintre aceste enzime, așa că sunt considerate mult timp ca o țintă logică pentru tratamentul cancerului”, a spus Berthiaume.

“Până acum nimeni nu a făcut o analiză aprofundată a acestei ipoteze. Am constatat, de fapt, că mai multe tipuri de celule canceroase au mai puține dintre aceste enzime, ceea ce le face să pară mai ușor de ucis cu medicamentul nostru”, a adăugat Berthiaume.

Pentru a demonstra acest lucru, cercetătorii au testat medicamentul împotriva a 300 de tipuri diferite de celule canceroase. Ei au raportat că celulele canceroase din sânge, inclusiv limfoamele și leucemia, care au mai puține enzime, sunt extrem de sensibile la acest medicament. De asemenea, a ucis alte tipuri de celule canceroase atunci când este administrat în concentrație mai mare.

Echipa a descoperit că medicamentul a oprit dezvolatrea tumorii limfomului cu celule B, a ucis celulele tumorale ale celulelor B atât în experimentele cu eprubete cât și pe animale și a lăsat nevătămate celulele necanceroase.

După finalizarea studiilor de biosecuritate necesare, Pacylex intenționează să inițieze studii de fază 1 cu PCLX-001 la pacienții cu limfom, leucemie, cancer de sân și colon la Cross Cancer Institute din Edmonton, B.C. Cancer Center din Vancouver și Princess Margaret Cancer Center din Toronto la sfârșitul acestui an.

„Credem că PCLX-001 este un compus cu o fereastră terapeutică mare care poate ucide celulele canceroase într-o concentrație mult mai mică decât ceea ce este necesar pentru a ucide celulele normale. Datorită naturii extrem de selective a medicamentului nostru, este adesea menționat ca un medicament de precizie și anticipăm efecte secundare minime”, conchide Luc Berthiaume.

Studiul a fost publicat în Nature Communications.

Material preluat și tradus de pe: https://medicalxpress.com/news/2020-10-blood-cancer-treatment-interfering-cell.html

INTERVIU

INFOGRAFIC

VIDEO

Evenimente

June 2021

MO
TU
WE
TH
FR
SA
SU
31
1
2
3
4
5
6
Events for 1 June
No Events
Events for 2 June
No Events
Events for 3 June
No Events
Events for 4 June
No Events
Events for 5 June
No Events
Events for 6 June
7
8
9
10
11
12
13
Events for 7 June
No Events
Events for 8 June
No Events
Events for 9 June
Events for 10 June
Events for 11 June
Events for 12 June
Events for 13 June
14
15
16
17
18
19
20
Events for 14 June
Events for 15 June
Events for 16 June
Events for 17 June
Events for 18 June
No Events
Events for 19 June
No Events
Events for 20 June
No Events
21
22
23
24
25
26
27
Events for 21 June
No Events
Events for 22 June
No Events
Events for 23 June
No Events
Events for 24 June
No Events
Events for 25 June
No Events
Events for 26 June
No Events
Events for 27 June
No Events
28
29
30
1
2
3
4
Events for 28 June
No Events
Events for 29 June
No Events
Events for 30 June
No Events