Capacitatea sângelui de a se coagula este esențială în cazul rănilor și a tăieturilor, însă pe de cealaltă parte, cheagurile de sânge care se formează la nivelul venelor reprezintă, de cele mai multe ori, un pericol pentru sănătatea omului.

Arterele transportă sângele bogat oxigenat și asigură nevoia de nutrienți și oxigen a membrelor inferioare, pe când venele de la nivelul picioarelor trimit sângele către inimă și plămâni pentru purificarea și îmbogățirea acestuia cu oxigen încă o dată.

Tromboza venoasă profundă apare când un cheag (tromb) se formează în una sau mai multe vene profunde din organism, cel mai adesea la nivelul membrelor inferioare. Formarea cheagurilor de sânge la nivelul acestora poate duce la dezvoltarea unor afecțiuni precum embolie pulmonară deoarece, de cele mai multe ori, cheagurile se desprind și se deplasează către inimă și plămâni.

Embolismul pulmonar apare când o aglomerație de materie, cea mai comună formă fiind cheagurile de sânge, se blochează într-o arteră pulmonară din plămâni. Fiecare arteră blocată determină ca o anumită parte din organism să nu mai fie alimentată cu sânge nutritiv și oxigenat și prin urmare să se deterioreze.

Tromboza venoasă profundă are multiple cauze, cele mai cunoscute fiind: administrarea medicamentelor care favorizează coagularea sângelui, afecțiuni varicoase, imobilitatea  persoanelor diagnosticate cu anumite boli, diverse afecțiuni (obezitate, sarcină, accident vascular cerebral, dependența de tutun etc.).

Cele mai comune simptome sunt respirația scurtă care se agravează odată cu efortul, durere toracică ascuțită, resimțită la respirații profunde, bătăi iregulate ale inimii, amețeli și senzații de cap gol, transpirație excesivă, febră, dureri de picioare sau umflături etc.

Material preluat integral și tradus de pe: https://www.timesnownews.com/health/article/why-do-blood-clots-develop-in-the-legs-and-how-to-avoid-deep-vein-thrombosis-and-pulmonary-embolism-killer-clots-heart-attack-stroke-life-threatening/803162