Regimul terapeutic de primă linie compus din obinutuzumab plus ibrutinib și venetoclax (GIVe) a condus către rate ridicate de remisiune completă la peste jumătate din pacienții cu leucemie limfocitară cronică cu risc înalt. În plus, peste 80% dintre pacienți au înregistrat boală minimă reziduală nedetectabilă la sfârșitul tratamentului. Rezultatele promițătoare obținute de tripla combinație terapeutică au fost prezentate în cadrul celui de-al 25-lea Congres Anual al Asociației Europene de Hematologie.

Prognosticul leucemiei limfocitare cronice cu risc ridicat (LLC) este în continuare nesatisfăcător. În ciuda disponibilității de noi agenți terapeutici (singuri sau în combinații terapeutice), răspunsul terapeutic și remisiunile de lungă durată sunt limitate și pot fi îmbunătățite. La pacienții cu comorbidități, tratamentul de primă linie cu venetoclax plus obinutuzumab a avut rate ridicate de răspuns și boală minimă reziduală nedetectabilă, alături de un profil bun de siguranță. Cu toate acestea, deleția 17p și/sau mutația TP53 continuă să aibă impact negativ asupra prognosticului.

În studiul CLL2-GIVe, grupul german de studiu al leucemiei limfocitare cronice a evaluat un nou regim terapeutic de primă linie (obinutuzumab plus ibrutinib și venetoclax) pentru pacienții cu LLC cu risc mare, cu deleție 17p și/sau mutație TP53, independent de vârstă sau comorbidități asociate.

design studiu obinutuzumab ibrutinib venetoclax leucemie limfocitara cronica

Schema de desfășurare a studiului CLL2-GIVe. Sursa foto: EHA2020.

Studiul a înrolat 41 de pacienți cu vârstă medie de 62 de ani, stadiu Binet B/C 78%, scor CIRS mediu 3 (care cuantifică comorbiditățile pacienților vârstnici). Del(17p) a fost prezentă la 26 de pacienți, TP53mut la 39 iar 32 de pacienți nu au prezentat mutații IGHV (lanțurile grele ale imunoglobulinelor). Urmărirea medie în evoluție a fost de 18 luni.

Materialul integral pe raportuldegarda.ro