Un grup de lucru dedicat problemelor pacienților nu poate fi decât o idee salutară. Este părerea exprimată de secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Cristian Grasu, la finalul primei ediții a Consiliului Siguranței Pacientului.

„Prima condiție pentru a fi tratat este să recunoști că ești bolnav. Prima discuție pe care am avut-o acum pentru necesitatea de a înființa și operaționaliza Consiliul pentru Siguranța Pacientului este exact acest prim pas. Și-mi doresc foarte mult să-l facem și pe-al doilea, și pe-al treilea. Categoric, trebuie să-i avem împreună pe toți cei care sunt într-un fel implicați sau afectați de aceste lucruri, pentru că doar împreună putem rezolva probleme existente”, a explicat Grasu.

Siguranța pacientului trebuie să fie în centrul tuturor acțiunilor și demersurilor din sistemul sanitar, iar aceasta a fost premisa de la care s-a pornit în înființarea Consiliului Siguranței Pacientului, grup de lucru lansat sub umbrela Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate (ANMCS), miercuri, 29 mai, la Hotel Hilton Garden Inn, din Capitală.

La evenimentul organizat de Oameni și Companii, au participat atât reprezentanți ai asociațiilor de pacienți, ai Colegiului Medicilor din România, manageri de spital, cât și oficiali, reprezentând Ministerul Sănătății -secretarul de stat Cristian Grasu, Administrația Prezidențială -consilierul de stat Diana Loreta Păun, CNAS -consilierul superior Cristina Siclovan, alături de președintele ANMCS, Vasile Cepoi, coordonatorul acestui proiect.

Obiectivul reuniunii Consiliului Siguranței Pacientului a fost de a dezbate și a propune un model de colaborare formală, între asociațiile de pacienți și specialiștii din domeniul medical, în vederea optimizării procesului de interacțiune cu instituțiile publice din domeniul medical și în vederea fluidizării și creșterii transparenței deciziilor care pot îmbunătăți siguranța pacienților și accesul acestora la tratamente și medicații eficiente.