Mielomul multiplu este o formă incurabilă, rară și foarte agresivă de cancer al sângelui, ce reprezintă aproximativ un procent din toate tipurile de cancer și este a doua boală ca frecvență în ceea ce privește cancerul de sânge. Pacienții au nevoie de tratament eficient cât mai devreme posibil pentru rezultate profunde și de durată. Am discutat despre primele semne ale bolii, dar și despre provocările pacienților cu mielom multiplu Prof. Dr. Hortensia Ioniţă, medic hematolog.

De ce credeți că societatea din ziua de astăzi este în general predispusă la dezvoltarea diverselor tipuri de cancer?

Bolile maligne au la bază anomalii genetice, modificări imunohistologice și imunofenotipice apărute într-o celulă normală determinând dezvoltarea unei populații clonale. Modificările genetice constau în anomalii cromozomiale (translocații, deleții, duplicări) sau mutații într-o genă specifică.Majoritatea acestor evenimente sunt aleatorii, incidența lor crește cu vârsta existând o acumulare de mutații în procesul normal de imbolnăvire.

Pot să apară prin expunerea la radiații (radioterapie pentru un cancer anterior și chimioterapie citotoxică). Infecțiile virale pot să producă mai multe tipuri de neoplazii. Imunosupresia pe termen lung crește riscul de cancer. Condiții congenitale care predispun la neoplazii hematologice sunt rare.

Articol integral pe ziuadevest.ro