Asociația Dăruiește Viață și UNTOLD au construit primele camere sterile din Transilvania, la Spitalul de Copii din Cluj-Napoca 

Asociația Dăruiește Viață și UNTOLD au construit primele două camere sterile din Transilvania, la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca, pentru a le asigura pacienților tratamentul corespunzător în cazul leucemiilor și al altor tipuri de cancer. Sunt singurele camere sterile construite într-o secție de hemato-oncologie din nord-estul României și vor asigura creșterea ratei de supraviețuire a copiilor bolnavi de cancer tratați în cadrul Spitalului de Copii din Cluj-Napoca, unde sunt tratați anual sute de copii la secția de hemato-oncologie.

În lipsa tratamentelor corespunzătoare și aplicate la timp, dar și din cauza infecțiilor spitalicești, copiii bolnavi de cancer din România au mai puține șanse la viață decât cei din țările occidentale. UNTOLD și Asociația Dăruiește Viață au dorit să crească șansele de vindecare ale micuților internați la Spitalul de Copii din Cluj-Napoca, investind în camere sterile. Valoarea totală a proiectului este de peste 100.000 euro, din care 18.000 de euro au fost banii donați de către fanii festivalului, iar diferența de 82.000 de euro a fost oferită de UNTOLD.

Am pornit această campanie de la o statistică îngrijorătoare: în România, rata de supraviețuire a bolnavilor în lupta cu cancerul este de sub 50%. Ne-am dorit să ajutăm la schimbarea acestei realități dramatice. Ne-am implicat și am întins o mână de ajutor spre secția de hemato-oncologie de la Spitalul de Copii din Cluj-Napoca, unde sunt tratați anual 100 de copii, alături de partenerii noștri de la Dăruiește Viață, dar și de fanii festivalului care au contribuit la acest proiect, a spus Edy Chereji, Director de marketing și comunicare UNTOLD.

Le mulțumim  fanilor festivalului pentru contribuția pe care au adus-o la proiectul Dăruiește Viață și UNTOLD de a dota Spitalul Clinic de Urgență din Cluj cu un sistem de camere sterile pentru tratarea copiilor bolnavi de leucemie. Prin donațiile lor au arătat că au puterea de a acționa în interesul comunității, atunci când statul nu are grijă de cetățenii săi. Ei sunt exemplu pentru noi toți”, a declarat Oana Gheorghiu, Vicepreședintele Asociației Dăruiește Viață.

UNTOLD este o stare de spirit. În 2018, această stare de spirit a inclus și generozitatea și implicarea, valori pe care Dăruiește Viață le promovează prin tot ce face. Să parcurgi distanța mentală dintre locul în care ești ca să te bucuri – un concert – și locul unde este un copil bolnav de leucemie care nu beneficiază de condiții adecvate de spitalizare și de îngrijire medicală, și să acționezi pentru a face un bine celor din urmă înseamnă foarte mult. Mulțumim UNTOLD și publicului său, a punctat Carmen Uscatu, Președintele Asociației Dăruiește Viață.

Asigurarea unor condiții sterile este vitală pe perioada când copilul cu leucemie face tratament. Protocoalele în leucemii presupun administrarea unor doze mari de citostatice, tratamente care salvează vieți, dar care le scad imunitatea micuților pacienți. Izolarea în camera sterile va ajuta ca tratametul aplicat să fie unul cu adevărat eficient, pentru că în asemenea cazuri infecțiile sunt cea mai frecventă cauză de deces”, a subliniat Conf. Dr. Gheorghe Popa, Șeful Clinicii de Pediatrie II, Cluj-Napoca.

Proiectul a presupus recompartimentarea spațiului astfel încât să poată fi creat un adevărat sistem de camere sterile, care presupune un SAS cu presiune pozitivă, din care se intră în cele două camere sterile, care au la rândul lor o presiune pozitivă mai mare decât cea din SAS. Această presiune asigură sterilitatea aerului: în momentul deschiderii ușilor, presiunea pozitivă împiedică aerul să intre în SAS sau în camere, astfel că niciun microb nu pătrunde în spațiul în care se află copilul cu imunitate scazută.

Instalația de tratare a aerului este cea care asigură o diferență de presiune între cele 3 zone: hol, SAS și camere. De asemenea, monitorizează presiunea și asigură condițiile necesare de puritate a aerului printr-un sistem de filtre HEPA. Sistemul de acces în compartimentul steril este de tip interlock, care nu permite deschiderea simultană a ușilor SAS-ului și ale camerelor.

Toate materialele folosite sunt speciale pentru astfel de medii, iar saloanele sunt dotate cu paturi acționate electric, care asigură un confort sporit pacientului, dar și cu canapele pentru mamele care îi însoțesc pe copii pe toata perioada tratamentului.

Dăruiește Viață se dedică modernizării și dotării clinicilor din România, în special a secțiilor de oncologie, astfel încât un numar cât mai mare de pacienți să poată beneficia de tratament la standarde europene, pentru ca sansele lor de vindecare să crească. De asemenea, derulează proiecte de advocacy pentru modificări legislative menite să ofere pacienților dreptul la viață.

PRIMUL SPITAL de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România se construiște în acest moment în curtea Spitalului “Marie Curie” din Capitală, cu fonduri exclusiv private, de către Asociația Dăruiește Viață.