La solicitarea Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), astăzi, 26 iunie 2019, începând cu ora 11.00, la sediul Ministerului Sănătății are loc o dezbatere publică pe marginea Ordonanței de Urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Legii nr. 282/2005 privind organizarea activității de transfuzie sanguină, donarea de sânge și componente sanguine de origine umană, precum și asigurarea calității și securității sanitare, în vederea utilizării lor terapeutice.

Proiectul prevede înființarea Sistemului Național Informatic de Transfuzie Sanguină (SNITS). Potrivit actului normativ, înființarea SNITS ar permite asigurarea trasabilității sângelui și componentelor sanguine de origine umană recoltate, creșterea siguranței procedurilor, centralizarea datelor necesare raportării, precum și asigurarea unui management eficace și în timp real al stocurilor de sânge și componente sanguine de origine umană.

La dezbaterea publică participă:

• Cristian Vasile Grasu, secretar de stat,
• reprezentanți ai Direcției Generală Asistență Medicală și Sănătate Publică,
• reprezentanți ai Inspecției Sanitare de Stat,
• reprezentanți ai Agenției Naționale de Programe de Sănătate,
• reprezentanți ai Institutului Național de Hematologie Transfuzională.

Proiectul de act normativ poate fi vizualizat pe site-ul MS, la rubrica Transparenta decizionala – Acte normative in transparenta.

Agerpres