Evaluarea diagnostică inițială la toți pacienții trebuie să includă istoric și examen fizic (H & P) și următoarele analize hematologice și biologice pentru a diferenția MM simptomatic de MM asimptomatic: hemoleucograma (CBC) cu formula și numărul de trombocite; azotul ureic din sânge (BUN); creatinina serica și electroliții serici, calciu seric, albumină, lactat dehidrogenază (LDH) și beta-2 microglobulina. Cresterea concentratiei de uree și creatinina indică scăderea funcției renale, în timp ce nivelul LDH ajuta la evaluarea incarcaturii tumorale. Nivelul beta-2 microglobulinei reflectă masa tumorală și este acum considerată o măsură standard a incarcaturii tumorale. Proteina monoclonala (proteina-M) din ser și urină sunt detectate și evaluate de către următoarele analize serice si din urina. Analiza urinei ca parte a evaluarii dignostice include evaluarea proteinelor totale din urina de 24 de ore, electroforeza proteinelor urinare (EPU) și electroforeză proteinelor urinăre cu imunofixare (EPUIF). Analiza serului include și nivelul de imunoglobulina cantitativ al diferitelor tipuri de anticorpi (IgG, IgA, și IgM), electroforeza proteinelor serice (EPS) și electroforeză proteinelor serice cu imunofixare (EPSIF) pentru a obține mai multe informatii specifice despre tipul de anticorpi anormali prezenti. Evaluarea modificărilor și proporțiile diferitelor proteine, în special proteina M, ajută la urmărirea progresiei bolii și răspunsul la tratament.

Utilizarea testului sFLC(serum free light chain) in ser pentru detectarea lanțului ușor liber, împreună cu EPS și EPSIF produce o sensibilitate ridicată în timpul screening-ului pentru MM si bolilor plasmocitare inrudite.

Raportul seric κ: λ este considerat anormal dacă este mai mic de 0,26 (Ig-restrionata de λ) sau mai mare de 1,65 (Ig-restricționata de K).

In Mielomul Multiplu activ raportul FLC Implicat/FLC neimplicat este ≥ 100(daca este k implicat) sau ≤ 0,01(daca este lambda implicat)

Prin urmare, această analiză este acum inclusă ca parte a evaluarii diagnostice inițiale pentru mielom multiplu. Testul seric FLC are, de asemenea, o valoare prognostica in bolile plasmocitare, incluzand gamapatie monoclonală cu semnificație nedeterminată (MGUS), mielom asimptomatic(smoldering), mielom activ, amiloidoza lanturilor usoare și plasmacitomul solitar. Testul FLC seric permite, de asemenea, monitorizarea cantitativă a pacienților cu amiloidoza lanțurilor ușoare și cu mielom oligosecretor. În plus față de cele de mai sus, este necesar raportul FLC pentru documentarea răspunsului complet strict (sCR), conform criteriilor de raspuns ale Grupului internațional de lucru pentru mielom (IMWG). Testul FLC nu poate înlocui EPU din urina din 24 de ore pentru monitorizarea pacienților cu proteina M urinara masurabila. Cei mai multi pacienti au proteine ​​serice, cu sau fără proteine ​​urinare asociate. Într-o revizuirie a cazurilor din Clinica Mayo, din 1027 de pacienti nou diagnosticati cu MM, 20% dintre pacienți au avut proteine ​​urinare secretorii; cu toate acestea, 3% dintre pacienți nu au avut proteine nici in ser, nici in urină și, prin urmare, au avut mielom nonsecretor. Testul seric FLC este util pentru monitorizarea răspunsului si progresia bolii la pacienti cu mielom nonsecretor. Odată ce proteina M sau mielomatoasa este cuantificata, este important să se utilizeze același test pentru studii pentru a asigura o cuantificare relativ precisă.

Pentru a evalua infiltrarea celulelor plasmocitare din măduvă, aspirația de măduvă și biopsia osoasa sunt recomandate pentru a detecta anomalii cantitative și/sau calitative ale celulelor plasmocitare din măduva osoasă. Pentru evaluarea leziunilor osoase litice, se recomandă studiu radiografic scheletal complet. Cu toate ca MM pot fi morfologic similare, mai multe subtipuri ale bolii au fost identificate la nivel genetic si molecular. Studiile de măduvă osoasă din momentul diagnosticului initial ar trebui sa includa analiza cromozomiala prin cariotipare convenționala (citogenetică) si hibridizare in situ in fluorescenta (FISH)  cu celulele plasmocitare obținute din aspirație de măduvă osoasă.

Anomalii cromozomiale specifice au fost identificate la pacienți cu MM care implică translocații, deleții sau amplificări. Deletia cromozomului 13 [del (13)] este asociata cu o reducere a supravietuirii fără evenimente (EFS) și supraviețuirii globale (OS). Deletia 17p13 (locusul pentru gena supresoare tumorala, p53) este considerată o caracteristică cu risc ridicat în MM.

Cele trei translocatii principale sunt t (11; 14), t (4; 14) și t (14; 16). Din punct de vedere clinic t (4; 14) este cea mai importanta. Mai multe studii au confirmat faptul că pacienții cu această translocatie au un prognositic prost. Date conflictuale există în ceea ce privește t (14; 16); desi un studiu nu a aratat nici un impact asupra prognosticului, unele studii au aratat un impact prognostic negativ. O translocație între 11 și 14 [t (11; 14)] a fost asociată cu o supravietuire îmbunătățita.

Anomalii ale cromozomului 1 sunt, de asemenea, printre cele mai frecvente modificari cromozomiale in MM. Brațul scurt este cel mai adesea asociat cu deleții și brațul lung cu amplificări. Câștigurile/amplificarea 1q21 creste riscul de progresie a MM și incidența amplificării este mai mare în recadere decât la pacienții nou diagnosticați.

Stratificarea pacienților în diverse grupe de risc pe baza markerilor cromozomiali este utilizata de către unele centre pentru consiliere prognostica, selectia si etapizarea abordarilor terapeutice.

Grupul FISH pentru estimarea prognosticului ar trebui să includă t (4; 14), t (14; 16) și deletia 17p13, t (11; 14), deletia cromozomului 13 și amplificarea cromozomului 1. Utilitatea acestor informații este de a determina subtipul biologic și recomandări prognostice.

Imunohistochimia măduvei osoase poate fi utila în unele cazuri, pentru a confirma prezența celulelor plasmocitare monoclonale, pentru a cuantifica cu mai multa precizie implicarea celulelor plasmocitare, iar flow citometria celulelor măduvei osoase poate ajuta la definirea bolii.

Teste suplimentare de diagnostic

Acestea includ RMN, CT, sau PET/CT scan. Mielomul activ este pozitiv la scanarea PET. Scanarea PET/CT si RMN sunt mai sensibile decât radiografiile osoase și sunt indicate doar atunci când zonele simptomatice nu prezintă nici o anomalie pe radiografia de rutină.

O analiză multivariată a arătat o pozitivitate persistenta a fluorodeoxyglucose PET/CT înainte și după terapia primară și terapiile ulterioare cu doze mari si este un predictor de prognostic la pacientii cu MM simptomatic.

O biopsie de tesut poate fi, de asemenea, necesară pentru a confirma prezența plasmocitomului. Indicele de marcare al celulelor plasmocitare poate fi util pentru a identifica fracțiunea de celule mielomatoase, care este proliferanta. De asemenea, este necesar colorarea pentru prezenta amiloidului in măduva osoasa și tesutul adipos și vâscozitatea serică trebuie evaluată dacă se suspectează hipervâscozitate.

La pacienții selectați cu MM, medicii pot folosi transplant alogen. In aceasta abordare, medicii administreaza terapia de intensitate non-mieloablativă sau redusa si infuzeaza celule stem (din sânge periferic sau măduvă osoasă), obținute de la un donator, de preferință, ruda identica in sistemul (HLA). In astfel de cazuri, pacientul va trebui să fie testat HLA.

Deoarece tratamentul cu bifosfonati este de luat in considerare la pacienții cu MM, poate fi recomandat initial un test de osteodensitometrie.