Dr. Adrian Pană: Pentru tratamentele care trebuie administrate în spital pacienților cu boli cronice trebuie gândite modalități de administrare la domiciliu

Apr 8, 2020 | News

Dr. Adrian Pană, CEO & Fondator, Center for Health Outcomes & Evaluation, a comentat pentru portalul MedicalManager care sunt, în opinia sa, efectele Ordinului nr. 74553/ 07.04.2020, semnat de secretarul de stat Raed Arafat.

“Eu înțeleg că tot ceea ce nu este urgent se reprogramează pentru o dată ulterioară, măsură luată de aproape toate țările afectate de COVID19 din emisfera vestică. De asemenea, pentru tratamentele care trebuie administrate în spital pacienților cu boli cronice trebuie gândite modalități de administrare la domiciliu sau într-un setting cât mai apropiat de casă și care nu este expus circuitului pacientului cu COVID19”, consideră Dr. Adrian Pană.

Domnia sa susține că tot ceea ce este acut și care poate fi rezolvat de la distanță, ar trebui rezolvat în acest fel de către toate specialitățile medicale ambulatorii și din spital, nu doar de către medicina de familie: “Prin facilități de telemedicină, teleradiologie, consulturi prin portal web, transmitere de documente medicale și rețete în mod virtual, cu suportul CNAS, care să finanțeze această nouă modalitate de oferire a serviciilor”.  

“Pentru tot ceea ce este acut și necesită prezență fizică într-un spital, trebuie să fie realizată o modalitate de informare anterioară prezentării, de tipul triajului / anchetei epidemiologice, pentru a putea ști cel mai bine unde anume să fie îndrumați. În fine, pentru marile urgențe trebuie apelat la 112 / UPU”, conchide Dr. Adrian Pană.

 

Precizările DSU

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a revenit, miercuri, cu o serie de precizări referitoare la acest Ordin: “Nu se închid spitalele publice sau private, nici ambulatoriile de specialitate ale spitalelor sau cabinetele medicale de specialitate, ci se suspendă acele activităţi medicale, consulturi sau tratamente care nu sunt obligatorii şi care pot fi reprogramate. Decizia amânării este luată pe baza analizei medicului curant de specialitate. Pentru fiecare pacient internat în spital sau consultat în ambulatoriu va trebui să existe o documentaţie medicală care să justifice, în mod obiectiv, necesitatea realizării actului medical, atât în cadrul unităţilor spitaliceşti cu internare, cât şi în cazul structurilor ambulatorii”.

 

MedicalManager este platforma digitală a comunității medicale din România. Peste 1400 de specialiști și lideri de opinie din sănătate sunt abonați la fluxul zilnic informativ al platformei. O secțiune specială, Covid-19, care conține informații relevante despre impactul în sănătate, este actualizată în permanență.

Abonați-vă gratuit la Newsletterul MedicalManager!

INTERVIU

INFOGRAFIC

VIDEO

Evenimente

June 2021

MO
TU
WE
TH
FR
SA
SU
31
1
2
3
4
5
6
Events for 1 June
No Events
Events for 2 June
No Events
Events for 3 June
No Events
Events for 4 June
No Events
Events for 5 June
No Events
Events for 6 June
7
8
9
10
11
12
13
Events for 7 June
No Events
Events for 8 June
No Events
Events for 9 June
Events for 10 June
Events for 11 June
Events for 12 June
Events for 13 June
14
15
16
17
18
19
20
Events for 14 June
Events for 15 June
Events for 16 June
Events for 17 June
Events for 18 June
No Events
Events for 19 June
No Events
Events for 20 June
No Events
21
22
23
24
25
26
27
Events for 21 June
No Events
Events for 22 June
No Events
Events for 23 June
No Events
Events for 24 June
No Events
Events for 25 June
No Events
Events for 26 June
No Events
Events for 27 June
No Events
28
29
30
1
2
3
4
Events for 28 June
No Events
Events for 29 June
No Events
Events for 30 June
No Events