Dr. Cătălin Țiplea, medic specialist hematologie, în cadrul Spitalului “Victor Babeș” Timișoara, a declarat că anemia afectează aproximativ 24% din totalul populației pământului, fiind cea mai răspândită afecțiune hematologică. Afecțiunea apare atunci când numărul de celule roșii din organism, numite hematii, scade, din diferite cauze, potrivit dr. Cătălin Țiplea.

“Hemoglobina este o proteină a celulelor roșii care conține fier și transportă oxigenul în organism, astfel că o scădere a numărului de celule roșii aduce o serie de simptome: paloarea tegumentelor, dureri de cap dimineața, slăbiciune sau senzație de oboseală permanentă, lipsa poftei de mâncare, mâini și picioare reci, palpitații, amețeală”, a explicat medicul.

Dr. Cătălin Țiplea atenționează că netratată, anemia poate determina multe probleme de sănătate: oboseală extrema, cu imposibilitatea îndeplinirii îndatoririlor zilnice, complicații ale sarcinii, precum nașterea prematură, complicații cardiace, inclusiv insuficiența cardiacă. Pierderea masivă de sânge provoacă anemia acută severă, care poate fi fatală.

 

Material integral pe rohealthreview.ro