Un procent important de pacienți infectați cu Covid-19 va dezvolta pe parcursul evoluției bolii, complicații trombotice, acesta fiind și motivul pentru care pacienții cu afecțiuni cardiovasculare sunt printre cei mai vulnerabili în fața SARS-CoV-2. Dr. Mihaela Andreescu, medic primar hematolog la Spitalul Clinic Colentina, a precizat pentru 360medical.ro că ,,de vreme ce rezultatele de până acum indică trombozele ca fiind o complicație frecventă a evoluției bolii la acești pacienți, anticoagularea trebuie adăugată în protocolul de tratament, pe lângă medicația deja existentă, acolo unde există indicație” și, prin urmare, pledează pentru introducerea anticoagulantelor în protocolul de tratament Covid-19.

Medicul hematolog a explicat din perspectiva specialității sale medicale ce mecanisme sunt implicate în COVID-19, cum acționează coronavirusul la nivelul celulelor endoteliale din vasele de sânge, arătând și ce atitudine terapeutică adoptă colegii din alte țări.

,,Necropsiile efectuate la pacienții decedați cu COVID-19 au relevat în multe cazuri infectarea directă a celulelor endoteliale de către virus și leziuni de endotelită. (…) Ceea ce se întâmplă în infecția COVID-19 este o vasoconstricție importantă care duce la ischemie la nivelul organelor, inflamație însoțită de edem tisular și un status procoagulant. Un alt rol în vasculita generalizată îl pare a avea nivelul crescut de lipoproteină a, cunoscută a se corela cu afecțiunile cardiovasculare. (…)Se pare că nivelele de lipoproteină a pot crește substanțial, până la aproximativ 100%, ca răspuns la nivelele crescute de IL-6 care au fost raportate la acești pacienți”, a precizat dr. Mihaela Andreescu.

Cititi articolul integral pe: 360medical.ro