FDA a aprobat idecabtagene vicleucel (Abecma) pentru tratamentul pacienților adulți cu mielom multiplu recidivant sau refractar la patru sau mai multe linii terapeutice. Aceasta este prima terapie genică și terapie celulară aprobată de FDA pentru mielomul multiplu. Idecabtagene vicleucel este o terapie CAR-T orientată împotriva markerului BCMA.

Siguranța și eficacitatea terapiei au fost evaluate în studiul KarMMa de fază II. Studiul multicentric a înrolat 127 de pacienți cu mielom multiplu recidivat și/sau refractar, care au primit cel puțin trei linii terapeutice anterioare (88% dintre pacienți primiseră patru sau mai multe tratamente anterioare). Eficacitatea a fost evaluată la 100 de pacienți cărora li s-a administrat idecabtagene vicleucel. Rezultatele acestui studiu au fost prezentate în cadrul Programului științific virtual al Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO) 2020.

Rata globală de răspuns a fost de 72% iar rata de răspuns complet a fost de 28%. Timpul mediu până la răspuns a fost de 30 de zile, iar răspunsurile au fost durabile în timp. Durata mediană a răspunsului a fost de 11 luni în grupul de pacienți cu răspuns terapeutic, respectiv de 19 luni în grupul de pacienți care au obținut un răspuns complet strict. În plus, remisiunea a durat cel puțin 12 luni la 65% dintre pacienții care au obținut un răspuns complet. Supraviețuirea mediană globală a fost de 19,4 luni.

Material integral pe Raportuldegarda.ro
Sursa foto: Raportuldegarda.ro