În ultimul an, pentru sponsorizarea tratamentului cu plasmă convalescentă, o companie privată din România a cheltuit aproape 1 milion de euro pentru a oferi pacienților români cu COVID-19 acces la acest tratament. Besmax Pharma Distribution SRL a oferit gratuit 26 de echipamente de plasmafereză și consumabilele necesare colectării de plasmă cu aceste echipamente. ,,România până anul trecut în martie nu colecta deloc plasmă prin plasmafereză. Deși de peste 40 de ani în toată lumea se colectează plasmă pentru terapii fabricate din plasmă umană și se folosesc echipamente de plasmafereză, în România nu se întâmpla lucrul acesta”, a declarat Florin Hozoc, CEO Besmax Life Solutions Group.

Românii nu știau că pot să doneze doar plasma, iar cadrele medicale din centrele de transfuzie nu aveau pregătirea pentru a face colectare de plasmă prin plasmafereză

,,Ne-a luat foarte mult timp să instruim atât personalul din centrele de transfuzii care până anul trecut nu făcuseră niciodată plasmafereză, cât și să informăm donatorii, chiar donatorii frecvenți de sânge, cei care în mod frecvent merg și donează sânge, să înțeleagă că plasmafereza este o procedură mult mai simplă decât afereza”, a spus Florin Hozoc.

 

Stirea integrala pe 360medical.ro