Aparatul de plasmafereză de la Centrul de Transfuzie Sanguină din Piteşti a fost pus în funcţiune, joi urmând să fie recoltată plasmă de la primii doi donatori selectaţi dintre pacienţii care s-au vindecat de COVID-19, a anunţat Prefectura Argeş.

Prefectul Emanuel Soare îi îndeamnă şi pe cei care se vor vindeca în perioada următoare să doneze plasmă, pentru a contribui la însănătoşirea unui număr cât mai mare de oameni.

“Donatorii se încadrează în procedura naţională de donare de sânge, beneficiază de toate drepturile unui donator de sânge, iar sănătatea lor nu este deloc pusă în pericol. Astăzi sunt programaţi primii doi donatori, cărora li se va recolta plasmă. Ei au răspuns apelului făcut de autorităţi şi au fost selectaţi din totalul de 72 de argeşeni care s-au vindecat până în prezent”, se arată într-un comunicat al Instituţiei Prefectului.

Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Piteşti, Monica Chiran, a precizat că foarte mulţi dintre argeşenii vindecaţi şi-au arătat disponibilitatea de a dona plasmă, însă aproximativ 30 dintre ei au fost excluşi fie din cauza vârstei, fie pentru că sufereau de alte afecţiuni.

Aparatul de plasmafereză a fost pus la dispoziţie cu titlu gratuit, pentru un an, în urma unui protocol încheiat pe 15 aprilie între DSP Argeş şi firma Besmax Pharma. Aparatul poate ajuta la vindecarea pacienţilor COVID-19, prin tratamentul cu plasmă umană hiperimună colectată de la convalescenţi. AGERPRES