Nu este zi în care medicii de la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine din Iaşi să nu facă apel la persoanele care au fost infectate cu virusul COVID-19 pentru a dona plasmă. Din cei 50 de potenţiali donatori, doar şase au venit la Centrul de Transfuzii pentru a dona lichidul vital, iar cinci dintre ei sunt medici.

La Centrul Regional de Transfuzii Sanguine este o linişte apăsătoare. Directorul Centrului, medicul Lavinia Scripcariu, ne povesteşte cât de greu este să colecteze componentele sanguine, stocurile fiind în prezent foarte reduse deşi nevoia de sânge este tot mai mare, mai ales în cazurile de infectare cu COVID-19.

“Pentru a putea dona plasmă de convalescent, deci plasmă bogată în anticorpi COVID-19, persoanele respective trebuie să îndeplinească obligatoriu toate condiţiile unui donator de sânge total sau a unuia care donează plasmă din care ulterior se obţine concentrat eritrocitar sau trombocitar. În total este nevoie de 450 ml de sânge, din care se pot obţine 200 ml de plasmă, sau 600 de ml de plasmă care se poate obţine direct din procedura de plasmafereză. Donatorii trebuie să îndeplinească mai multe criterii. Pe lângă criteriile de eligibilitate clinică se adaugă cele biologice, cât şi rezultatul analizelor”, a explicat dr Lavinia Scripcariu, directorul CRTS Iaşi.

Material intergral pe agerpres.ro