Analizele de sânge sunt frecvent folosite de către medic, fie pentru un control de rutină al stării de sanatate, fie pentru a diagnostica si urmări evoluția unor boli.

Există mai multe tipuri de teste de sânge:

Hemoleucograma (CBC) este analiza care măsoară o varietate de componente ale sângelui, cum ar fi:

 • globulele rosii
 • celulele albe
 • hemoglobina
 • trombocitele
 • volumul corpuscular (MCV): dimensiunea medie a globulelor roșii ale unei persoane
 • hematocrit: cât spațiu ocupă globule roșii din sânge

În urmau unui test CBC se pot indentifica turburări de sânge sau boli, cum ar fi anemia, probleme de coagulare, inflamații sau tulburări ale sistemului imunitar.

Analiza enzimelor sanguine

 Testele de enzime din sânge măsoară nivelurile de enzime specifice din organism. Corpul produce enzime pentru a ajuta la controlul reacțiilor chimice din interiorul corpului.

Testele de sânge enzimatic pot ajuta medicul să identifice anumite probleme de sănătate, inclusiv un atac de cord. Dacă un medic suspectează un atac de cord, va verifica nivelurile enzimei de troponină cardiacă, pe care inima o eliberează atunci când apar probleme.

Teste de coagulare

 Testele de coagulare sau coagulograma reprezintă o categorie de analize de sânge prin intermediul cărora se examinează funcția de coagulare a sângelui.

Un medic poate recomanda acest test dacă suspectează că persoana poate avea o tulburare de coagulare a sângelui.

Lipoproteine

Dacă un medic dorește să evalueze riscul unei persoane de a dezvolta boli coronariene sau alte probleme aterosclerotice, va recomanda probabil o analiză de lipoproteine sau lipide. Un panou de lipoproteine va oferi informații despre:

 • nivel de colesterol lipoprotein cu densitate mică (LDL)
 • nivel de colesterol de înaltă densitate lipoproteină (HDL)
 • nivelul colesterolului total
 • nivelul trigliceridelor în sânge

Dacă rezultatele indică niveluri anormale ale colesterolului sau ale trigliceridelor, ar putea indica faptul că persoana are un risc mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare.

Panou metabolic de bază

Panoul metabolic de bază (BMP) măsoară nivelul diferitelor substanțe chimice găsite în porțiunea plasmatică a sângelui. BMP oferă informații despre oase, mușchi și organe.

Testele BMP oferă informații despre:

 • Nivelul de calciu: nivelurile de calciu anormale ar putea indica o afecțiune legată de rinichii, oase, cancer, malnutrițiesau alte boli.
 • Nivelul glicemiei: nivelurile mai mari decât cele normale ale glicemiei pot indica faptul că o persoană are diabet sau riscă să dezvolte diabet.
 • Rinichi: prezența excesului de deșeuri în sânge, cum ar fi azotul de uree din sânge (BUN) și creatinină, poate indica o problemă cu rinichii.
 • Electroliți: prezența nivelurilor anormale de electroliți poate indica o problemă cu deshidratarea sau alte afecțiuni.

De ce pentru unele analize este recomandat să nu se mănânce înainte?

 Ceea ce mănâncă o persoană afectează nivelul componentelor specifice din sângele. De exemplu, nivelul de zahăr din sânge al unei persoane, în special nivelul de glucoză, va crește după masă.

De obicei, o persoană nu trebuie să mănânce timp de câteva ore înainte de un test pentru glicemie.

De asemenea, pentru analiza lipidelor se recomandă să nu se mănânce înainte, dar doar medicul poate decide acest lucru.

 Cât durează obținerea rezultatelor unei analize?

 Rezultatele unei analize sunt în funcție de tipul de test pe care o persoana îl face. Pentru unele teste, timpul de așteptare este de câteva minute, iar pentru alte teste, timpul de așteptare este de câteva zile sau mai mult.

Testele de sânge fac parte de obicei din îngrijirea preventivă. Un medic va recomanda adesea testele de sânge dacă suspectează că o persoană poate avea o afecțiune.

Testele de sânge sunt proceduri cu riscuri minime sau fără riscuri. O persoană ar trebui să discute cu medicul  dacă trebuie să mănânce sau nu înaintea unei analize și cât timp să aștepte până primește rezultatele.

Articol preluat și tradus de pe MedicalNewsToday.com