La apariția unei leziuni, proteinele cu rol de coagulare sunt esențiale în procesul de formare a cheagurilor de sânge (tromboză), având, totodată, și o contribuție importantă în stoparea sângerării (hemostaza). Dr. Clay Cohen, profesor asistent specializat în hematologie pediatrică și oncologie la Colegiul de Medicină Baylor, studiază importanța pereților vaselor de sânge în cadrul acestor procese.

„Majoritatea experților consideră că proteinele care contribuie la coagularea sângelui provin exclusiv din ficat” afirmă Cohen, care este, de asemenea, director al Centrului de Tratament al Hemofiliei și co-director al Clinicii pentru tulburări de sângerare a femeilor tinere din cadrul Centrului de Hematologie pentru copii din Texas. „Laboratorul nostru evaluează dacă celulele endoteliale, celule care formează căptușeala pereților vaselor de sânge, pot produce proteine cu rol de coagulare.”

Trombina, o enzimă localizată în sânge, joacă un rol cheie în cadrul procesului de coagulare. Cohen descrie pașii necesari de efectuat pentru a genera trombina asemenea unui sistem cascadă cu efect de domino—o serie de pași declanșați de către activarea diferitelor proteine.

În cadrul unui studiu anterior, Cohen și coautorii de la Universitatea Rice au detaliat prima jumătate a procesului, care a constat în activarea unei proteine denumită factorul de coagulare X. Într-un nou studiu publicat în Scientific Reports, cercetătorii au confirmat că celulele endoteliale facilitează restul procesului de creare a trombinei fără a necesita intervenția cu proteine externe, inclusiv cele care se dezvoltă în cadrul ficatului.

„Am arătat nu numai că celulele endoteliale produc toate proteinele necesare pentru ca efectul de domino să se declanșeze, ci și că permit efectului domino să aibă loc pe suprafețele lor” afirmă Cohen.

Cercetătorul și echipa lui au măsurat activitatea trombinei în culturi de celule endoteliale și fibroblaste, un tip de celule descoperit în țesutul conjunctiv. Ambele tipuri de celule au înregistrat activitatea trombinei pe suprafața celulei, cea mai puternică activitate fiind prezentă în culturile de celule endoteliale.

„Peretele vascular și celulele endoteliale sunt percepute drept esențiale în prevenirea cheagurilor de sânge. „Dacă în interiorul venelor există o tendință pronunțată spre producerea cheagurilor de sânge, atunci fluxul normal sanguin va fi deranjat” mai precizează Cohen.

„Descoperirile noastre care au fundamentat ideea că celulele endoteliale joacă un rol important în formarea cheagurilor de sânge schimbă modul în care percepem dezvoltarea trombilor și modalitățile de prevenție și tratament ale acestora.”

Următorii pași ai cercetării

Unul din următorii pași în cercetarea lui Cohen va consta în studierea modului în care descoperirile sale privind rolul celulelor endoteliale în formarea cheagurilor de sânge pot afecta femeile care sunt subiecții terapiei cu estrogen.

„Femeile cărora le este administrat estrogen prezintă un risc crescut de a dezvolta cheaguri de sânge, însă cauza nu este cunoscută” afirmă Cohen. „Sunt interesat să învăț despre felul în care celulele endoteliale reacționează la expunerea cu estrogen și, totodată, să studiez potențialul interacțiunii dintre cele două în creșterea riscului de dezvoltare a cheagurilor de sânge.”

Material preluat integral și tradus de pe: https://medicalxpress.com/news/2021-12-endothelial-cells-important-role-blood.html