Leucemia limfocitară granulară (LGL) este o formă rară de cancer, care cauzează mutația leucocitelor și creșterea necontrolată a acestora. Persoanele cu o evoluție lentă a leucemiei limfocitare granulare nu necesită tratament imediat, însă pe măsură ce boala evoluează, acesta este indispensabil.

Medicii nu cunosc până în prezent cauza leucemiei cu limfocite granulare mari, dar bolile autoimune par să reprezinte un factor de risc ridicat. Vârsta medie la care această boală este diagnosticată este de 60 de ani, un sfert din persoanele care suferă de această afecțiune având sub 50 de ani.

Leucemia limfocitară granulară este o formă rară de cancer de sânge și cauzează o creștere necontrolată a limfocitelor. Acestea se extind și dezvoltă granule care pot fi observate de către medici atunci când examinează celulele cu ajutorul unui microscop. Când limfocitele devin canceroase, cresc și se divizează anormal, noile celule nefiind capabile să protejeze corpul de infecții așa cum este necesar, ci doar se dezvoltă pe lângă celelalte celule sănătoase, cauzând dezechilibre în organism.

Leucemia limfocitară granulară se dezvoltă, inițial, în măduva spinării, urmând ca mai apoi să pătrundă în fluxul de sânge și să se împrăștie în alte zone ale corpului. Evoluția acestui tip de cancer este diferită de la persoană la persoană, având un ritm de creștere lent sau rapid.

Nu există descoperiri în privința unui tratament care să vindece leucemia limfocitară granulară (LGL), însă speranța de viață a persoanelor diagnosticate cu T-LGL (un subtip al leucemiei) este de aproximativ nouă ani.

Cercetătorii nu înțeleg pe deplin cauzele leucemiei limfocitare granulare, însă au identificat o legătură între bolile autoimune și această formă de cancer. Conform unui studiu publicat în 2017, între 10% și 40% dintre oamenii care au dezvoltat leucemia de tip LGL, aveau în istoricul medical boli autoimune, în mod particular artrită reumatoidă sau afecțiunea Sjögren’s. De asemenea, 30%-40% dintre persoanele cu leucemia T-LGL (un subtip al leucemiei) prezentau modificări la nivelul genei STAT3.

Simptomele leucemiei limfocitare granulare sunt caracterizate prin febră, transpirație în timpul nopții, pierderi în greutate, infecții recurente, oboseală persistentă, anemie, stări de slăbiciune, migrene. Aproximativ 25%-50% dintre persoanele diagnosticate au splina mărită, iar un număr redus de persoane ficatul mărit.

 

Articol preluat integral și tradus de pe: https://www.medicalnewstoday.com/articles/lgl-leukemia