Luecemia mieloidă acută este o formă de cancer care începe în măduva osoasă și afectează sângele. Cercetătorii au studiat ce cauzează această boală.

O cercetare condusă de Universitatea Waseda a descoperit mecanismul molecular al modului în care un oncogen care determină cancerul poate declanșa un debut al leucemiei mieloide acute.

Caracterizat prin simptome precum oboseala, scurtarea respirației și sângerarea gingiilor, leucemia mieloidă acută este un tip de cancer care începe în măduva osoasă și afectează rapid sângele, datorită creșterii rapide a celulelor leucemiei.

Această anomalie este cauzată de mutații ale genelor, care se transformă în oncogeni și opresc genele care suprimă tumorile. Mutația are loc atunci când cromozomii nu sunt replicați în mod corespunzător în timpul diviziunii celulare, iar dezinstalarea, chiar și a unuia din totalul de 46 de cromozomi dintr-o celulă, provoacă o segregare greșită.

Pentru a preveni astfel de anomalii cromozomiale, o celulă controlează cu precizie distribuția cromozomilor către celulele nou-născute cu ajutorul senzorului său de tensiune, care localizează regiunea centrală a cromozomilor dublați numiți centromere.

Articol integral, aici.