Leucemia acută limfoblastică – cel mai comun tip de cancer în rândul copiilor – este provocată de un proces în două etape, iar mediul în care a trăit copilul în primul an de viață ar putea juca un rol important, arată un studiu publicat în Nature Reviews Cancer și preluat de CNN.

Prima etapă este o mutație genetică ce predispune copilul la riscul de a dezvolta această formă de leucemie. A doua etapă este expunerea la unele infecții pe parcursul copilăriei, după ce, în primul an de viață copilul nu a intrat în contact cu microbi.

Mai exact, copiii care au crescut în locuințe extrem de curate până la un an și au interacționat cu mai puțini alți copii sunt mai predispuși să dezvolte leucemie acută limfoblastică.

Oamenii de știință de la Institute of Cancer Research, sub coordonarea profesorului Mel Greaves, au analizat numeroase studii efectuate pe parcursul a 30 de ani în domenii precum genetică, biologie celulară, imunologie și epidemiologie, concentrate pe leucemia la copii.

”Cercetarea este o culminare a decenii de muncă și, în sfârșit, oferă o explicație credibilă pentru modul în care intervine acest tip important de leucemie la copii”, a spus el, citat într-un comunicat. ”Studiile arată că (acest tip de cancer – n.r.) are o cauză biologică clară și este declanșat de o varietate de infecții în rândul copiilor predispuși, ale căror sisteme imunitare nu s-au dezvoltat suficient”, a adăugat el.

Deși mutația genetică joacă un rol în a predispune pe cineva la boală, numai 1% dintre copiii născuți cu această mutație dezvoltă boala, potrivit studiului. Ratele de îmbolnăvire sunt mai mari în rândul familiilor mai bogate, ceea ce sugerează că un rol îl joacă și factori legați de viața modernă.

Cititi articolul integral pe Rohealthreview.ro