Leucemii

Răspunsul anticorpilor la vaccinul Covid-19 în cazul pacienților diagnosticați cu leucemie limfocitară cronică

Răspunsul anticorpilor la vaccinul Covid-19 în cazul pacienților diagnosticați cu leucemie limfocitară cronică

Vaccinul împotriva Sars-CoV-2 își demonstrează eficacitatea în prevenirea infectării cu o formă gravă a acestui virus în rândul populației, însă în cazul persoanelor diagnosticate cu imunosupresie, eficacitatea acestuia este încă incertă. Studii recente au demonstrat că răspunsul anticorpilor în urma vaccinării împotriva Covid-19 este redus în cazul pacienților diagnosticați cu leucemie limfocitară cronică (LLC).

Leucemia limfocitară granulară

Leucemia limfocitară granulară

Leucemia limfocitară granulară (LGL) este o formă rară de cancer, care cauzează mutația leucocitelor și creșterea necontrolată a acestora. Persoanele cu o evoluție lentă a leucemiei limfocitare granulare nu necesită tratament imediat, însă pe măsură ce boala evoluează, acesta este necesar.

Vaccinarea împotriva Covid-19 a pacienților cu leucemie

Vaccinarea împotriva Covid-19 a pacienților cu leucemie

Leucemia se manifestă la nivelul sângelui și al măduvei osoase, afectând celulele responsabile pentru lupta contra infecțiilor. Această boală poate crește sensibilitatea pacientului la infecții, iar în contextul pandemiei poate altera gradul de eficiență al vaccinului.

Leucemie

Leucemia sau boala sângelui alb (din greaca veche λευκός, leukos, „alb” și αἷμα, haima, „sânge”) este un tip de cancer ce ia naștere, de obicei în măduva osoasă și are ca rezultat un număr anormal de mare de globule albe în sânge. Aceste globule albe nu sunt dezvoltate pe deplin și sunt denumite blasti sau celule leucemice.

În anul 2012, leucemia s-a dezvoltat la 352.000 de oameni la nivel mondial și a cauzat 265.000 de decese. Este cel mai comun tip de cancer la copii, trei sferturi din cazuri fiind de leucemie limfoidă acută. 

Totuși, aproximativ 90% din toate cazurile de leucemie sunt diagnosticate la adulți, leucemia mieloidă acută și leucemia limfoidă cronică fiind cele mai comune la adulți. Cele mai comune cazuri sunt înregistrate în lumea dezvoltată.

Simptome

Simptomele pot include sângerări, echimoze, senzații de oboseală, febră și un risc crescut de infecții.

Aceste simptome apar din cauza insuficienței celulelor normale din sânge. Diagnosticarea se realizează, de regulă, prin analiza de sânge și biopsia măduvei osoase.

Tipuri

În timp ce cauza exactă a leucemiei este necunoscută, se crede că există o combinație de factori genetici și de mediu ce contribuie la apariția acesteia. Factorii de risc includ fumatul, radiațiile ionizante, anumite substanțe chimice (cum ar fi benzenul), chimioterapii anterioare și sindromul Down. Persoanele care au avut cazuri de leucemie în familie sunt de asemenea expuse unui risc ridicat de contactare a bolii.

Există patru tipuri principale de leucemie

  • leucemie limfoidă acută (LAL), 
  • leucemie acută mieloidă (LAM), 
  • leucemie limfoidă cronică (LLC) 
  • leucemie mieloidă cronică (LMC)

precum și un număr de tipuri de leucemie mai puțin comune. Leucemia face parte dintr-un grup mai amplu de neoplasme ce afectează sângele, măduva osoasă, sistemul limfoid, cunoscute sub denumirea de tumori ale țesuturilor limfoide și hematopoietice

Tratament

Tratamentul poate include o combinație de chimioterapie, radioterapie, terapie țintită și transplant de măduvă. Anumite tipuri de leucemie pot fi gestionate prin monitorizare atentă. Sânge, transfuzii și calmarea durerii pot fi necesare.

Îngrijirea paliativă poate fi de ajutor, cu sau fără eforturi suplimentare pentru a controla boala. Succesul tratamentului depinde de tipul de leucemie și vârsta pacientului. În lumea dezvoltată rezultatele s-au ameliorat.

 Media de cinci ani rată de supraviețuire este de 57% în Statele Unite ale Americii. La copiii sub 15 ani, rata de supraviețuire de cinci ani este mai ridicată, între 60 și până la 85%, în funcție de tipul de leucemie. În cazul pacienților cu leucemie acută ce sunt vindecați de cancer după cinci ani, acesta este puțin probabil să recidiveze

Viața cu Leucemie

Potrivit statisticilor, în anul 2000 au fost afectați aproximativ 256.000 de copii și adulți din întreaga lume, dezvoltând o formă de leucemie, ajungându-se la 209.000 de persoane care au murit din acest motiv. Aproximativ 90% din toate cazurile de leucemie sunt diagnosticate la adulți. Leucemia este un cancer al celulelor sângelui sau ale măduvei osoase caracterizat printr-o creștere anormală a celulelor imature albe din sânge.

Un sondaj internaţional a evaluat influența relației medic-pacient asupra calității vieții. 90% dintre pacienți au simțit că medicul înțelege bine impactul şi progresia bolii . În schimb, o treime consideră că medicii nu realizează modul în care LLC le afectează calitatea vieții.

Pacienții care considerau că medicul nu acordă importanță felului în care le este afectată calitatea vieții nu se simțeau confortabil să discute aceste efecte cu medicii care îi monitorizează, și rezultatele la scorurile ce evaluează QoL (quality of life) erau semnificativ mai scăzute.

 

Când o persoană are leucemie, celule albe care luptă împotriva infecțiilor nu se mai dezvoltă și nu mai funcționează eficient. Funcționarea tuturor organelor organismului este compromisă, iar pacientul este în principiu vulnerabil la orice infecție, deoarece sistemul imunitar nu funcționează așa cum ar trebui.

Celulele sângelui sunt produse de măduva osoasă, în colaborare cu organele tezaur (rinichi, plămâni, pancreas-splină, ficat și inimă), fiecare îndeplinind un rol specific în organism: leucocitele sau celulele albe au rol vital în imunitatea organismului, eritrocitele sau celulele roșii sunt răspunzătoare de transportul oxigenului iar trombocitele au rol în coagularea sângelui și în oprirea sângerărilor cauzate de leziuni.

SIMPTOME

În marea majoritate a cazurilor s-au identificat o serie de simptome comune : oboseală cronică, imunitate scăzută și infecții frecvente, anemie, paloare tegumentară, apetit scăzut și greutate sub nivelul optim, inflamarea ganglionilor limfatici, splina și ficatul prezintă dimensiuni mărite, ceea ce duce la balonări și dureri abdominale, rezistența fizică scăzută, transpirații abundente – cu preponderență nocturne, fragilitate a sistemului osos, echimoze cutanate, gingivoragii, hemoragii anormale.

FACTORII DE RISC AI LEUCEMIEI

Majoritatea cazurilor de leucemie nu sunt ereditare, însă unele predispoziții și mutații genetice pot fi moștenite. Există factori de risc care măresc predispoziția pentru apariția leucemiei. Unii dintre acești factori de risc au fost validați de studiile făcute în domeniu, în timp ce alții se află încă în faza de cercetare.

REMISIA LEUCEMIEI

Tratamentul leucemiei țintește către remisia bolii. Remisia este etapa în care simptomele unei afecțiuni fie sunt ameliorate, fie dispar complet pentru o perioadă, fie ea scurtă sau îndelungată. În perioada de remisie, celulele leucemice nu se mai regăsesc în sânge, iar măduva osoasă funcționează din nou normal. În cazul persoanelor tratate de leucemie acută, perioada de remisie poate dura ani la rând, ba chiar aceștia pot fi considerați vindecați. La persoanele cu leucemie limfoidă cronică tratamentul poate ameliora simptomele pentru o perioadă, însă aceștia nu pot fi considerați vindecați niciodată.

PRINCIPALELE TIPURI DE LEUCEMIE

  • Leucemia limfoidă acută
  • Leucemia limfoidă cronică
  • Leucemia mieloidă acută
  • Leucemia mieloidă cronică

Există și alte tipuri de leucemie, însă mult mai rar întâlnite decât cele 4 prezentate mai sus, și anume – leucemia mielomonicitară juvenilă, leucemia mielomonocitară cronică, leucemia cu celulă păroasă, leucemia cu celule T, leucemia cu limfocite granulare mari, leucemie prolimfocitică, leucemia promielocitică acută

 

LEUCEMIA ÎN ROMÂNIA

România a progresat mult în ultimii patru ani în ceea ce privește diagnosticul și tratamentul leucemiei acute. Pacienții români pot beneficia acum în țară de servicii performante și de calitate asemănătoare celor oferite în clinici din Germania, Italia sau Anglia. Vorbim de investigații complexe de stabilire a diagnosticului și a strategiei terapeutice, dar și de opțiuni de tratament eficiente. Din nefericire, situația nu este omogenă în toată țara. Ce ne lipsește? Realizarea a două-trei centre specializate în managementul leucemiei acute.