Limfoamele maligne non-hodgkiniene (LMNH) reprezintă proliferări celulare maligne monoclonale, având ca punct de plecare țesutul limfoid. Acestea cuprind un ansamblu heterogen de proliferări afectând limfocitele B și T, cu prezentare clinică și evolutivă naturală foarte variată, în funcție de forma anatomo-patologică. Acestea sunt:

Limfomul non-Hodgkin agresiv

Limfomul non-Hodgkin agresiv este o formă de limfom cu evoluţie rapidă. Boala răspunde de obicei bine la tratament şi adesea se obţine remisia completă. Dacă însă acest lucru nu este posibil, tratamentul are ca scop îmbunătăţirea calităţii vieţii prin controlul simptomelor, ceea ce poartă denumirea de îngrijire paleativă. Limfomul non-Hodgkin agresiv necesită tratament imediat, altfel speranţa de viaţă variază între şase luni şi maximum doi ani.

Limfomul non-Hodgkin indolent

Limfomul non-Hodgkin indolent este o formă de limfom cu evoluţie lentă. Acest tip de limfom are o probabilitate de vindecare mai mică, dar în majoritatea timpului persoana afectată se poate bucura de perioade lungi în care nu vor apărea simptome ale bolii ori acestea vor fi foarte puţine. Cu ajutorul tratamentului şi suportului adecvat din partea echipei medicale, pacientul poate avea o viaţă relativ normală timp îndelungat. De aceea, limfomul non-Hodgkin indolent necesită cel mai adesea tratament pe termen lung. În caz de limfom – non-Hodgkin indolent, răspândirea mai lentă în organism a celulelor canceroase determină o speranţă de viaţă mai mare, cei afectaţi putând trăi 10 ani cu această afecţiune.