Pacienții din Sistemul Național de Sănătate din Marea Britanie (NHS) care suferă de limfom sunt tratați în premieră cu un tratament inovativ care le reprogramează genetic sistemul imunitar pentru a lupta împotriva cancerului.

Terapia, numită CAR-T, este un “medicament viu” care este adaptat pentru fiecare pacient, folosind celulele proprii ale corpului, iar medicii de la King’s College Hospital, Londra, au spus că unii pacienți au fost complet vindecați într-un mod “nemaiîntâlnit”.

CAR-T trebuie dezvoltat pentru fiecare pacient individual. Inițial, părțile sistemului imunitar – în special celulele albe din sânge numite celule T – sunt îndepărtate din sângele pacientului. Celulele sunt înghețate în azot lichid și trimise la laborator unde sunt reprogramate genetic, astfel încât, în loc să ucidă bacteriile și virușii, ei vor căuta și distruge cancerul. Ele sunt acum “celulele T cu receptori ai antigenului himeric” – sau celulele CAR-T. Milioane de celule modificate sunt crescute în laborator, înainte de a fi trimise înapoi unde sunt perfuzate în sângele pacientului.

Întregul proces de fabricație durează o lună. Articol integral, aici