Hipercalcemia este cea mai frecventă complicație metabolică asociată cu mielomul multiplu. Poate influența procesul bolii, perspectivele și rata generală de supraviețuire.

Mielomul multiplu (MM) este un tip de cancer care afectează celulele imune din măduva osoasă numite celule plasmatice. Este al doilea cel mai frecvent cancer de sânge după leucemie.

Afecțiunea este cunoscută pentru tendința sa de a distruge oasele. Acest lucru duce la complicații care sunt responsabile pentru creșterea ratelor de suferință și deces asociate bolii.

Hipercalcemia sau excesul de calciu din sânge este o complicație frecventă a cancerului. Dar este mai frecventă la pacienții cu mielom multiplu, afectând aproximativ 30% dintre aceștia la momentul diagnosticului. Nivelurile ridicate de calciu din sânge pot pune uneori viața în pericol.

CARE ESTE RELAȚIA DINTRE MM ȘI HIPERCALCEMIE?

Oasele au două tipuri de celule care remodelează oasele pentru a le face puternice. Osteoclastele distrug oasele vechi, în timp ce osteoblastele construiesc oasele, ajutând la menținerea formei și integrității.

În cazul mielomului multiplu, celulele canceroase produc substanțe care fac osteoclastele să accelereze rata de descompunere a oaselor. Acest lucru crește nivelul de calciu din sânge.

Procesul exact al bolii nu este încă cunoscut, deoarece nu toate persoanele cu mielom multiplu dezvoltă hipercalcemie.

Hipercalcemia afectează în principal persoanele cu un volum semnificativ de tumori, iar acest lucru se datorează probabil activității de distrugere a oaselor a celulelor canceroase.

Persoanele cu MM care au și hipercalcemie au adesea cancer în stadiu avansat. De asemenea, afectează frecvent persoanele cu leucemie cu celule plasmatice, o complicație în stadiul avansat al MM.

Hipercalcemia poate provoca pietre la rinichi și, în cele din urmă, poate provoca leziuni permanente la rinichi. Un studiu din 2021 constată că insuficiența renală și infecția sunt principala cauză de deces precoce la persoanele cu MM.

Articol integral pe: desprecancer.ro