Există multe mituri despre transmiterea HIV, dar demontarea lor îi poate ajuta pe oameni să înțeleagă ce măsuri trebuie luate și când trebuie să vadă un medic.

Inovațiile în testare și tratament au redus riscul de a contracta HIV și i-au ajutat pe cei cu HIV să ducă viață lungă și sănătoasă. Acum este posibilă reducerea nivelului de virus din organism, astfel încât acestea să fie nedetectabile într-un test. În acest moment, virusul este netransmisibil. O persoană nu poate transmite virusul unei alte persoane.

Pentru a menține nivelul redus de virus, individul trebuie să continue să ia medicamente. În caz contrar, nivelurile virale pot crește din nou. Profilaxia pre-expunere (PrEP) poate ajuta, de asemenea, la prevenirea transmiterii. Acest articol analizează unele concepții greșite comune despre transmiterea HIV.

Mit: O persoană poate contracta HIV prin atingere

Fapt: Oamenii nu pot transmite sau contracta HIV prin atingere, în conformitate cu Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). Strângerea mâinilor, îmbrățișarea sau tipuri similare de contact fizic nu vor transmite virusul.

O persoană poate contracta virusul numai dacă intră în contact cu următoarele fluide de la o persoană care are deja HIV: sânge, lapte matern, lichid seminal, rectal sau secreție vaginală.

HIV nu se transmite prin salivă.

Aceste fluide trebuie să intre în contact cu mucoasele altei persoane, pentru ca o persoană să aibă riscul de a contracta HIV.

Transmiterea poate avea loc și prin răni sau prin utilizarea unor ace infectate.

Mit: O persoană poate contracta HIV de la insecte și animale de companie infectate

Fapt: Unii oameni cred că pot contracta HIV de la insecte sau animale de companie infectate. Nu se poate. Pentru a transmite HIV, un țânțar sau o altă insectă ar trebui să muște o persoană cu HIV, apoi să injecteze sângele înapoi în corpul altei persoane.

În plus, HIV nu va supraviețui într-un țânțar din cauza materialului genetic diferit de ADN-ul uman. Insectele nu reinjectează sângele într-o persoană nouă, deci nu pot transmite HIV.

Există și alte forme ale virusului, cum ar fi virusul imunodeficienței feline (FIV), care afectează pisicile. Cu toate acestea, HIV afectează numai oamenii. Oamenii nu pot contracta virusul FIV sau alte imunodeficiențe de la animale.

Mit: O persoană poate contracta HIV din apa sau alimentele infectate

Fapt: HIV nu poate trăi mult timp în afara corpului și nu poate supraviețui în apă. Drept urmare, o persoană nu poate contracta virusul de la înot, băut, scăldat sau alte activități care implică apă.

În plus, nu este posibil să contractați HIV de la:

    • împărțind mâncarea cu cineva care are HIV
    • mâncând mâncare cu urme de sânge pe ea
    • partajarea toaletelor sau a băilor
    • contactul cu saliva, transpirația sau lacrimile

Virusul nu poate supraviețui expunerii la aerul sau la temperatura înaltă folosită la gătit. Dacă o persoană ar mânca mâncare cu urme de virus pe ea, acidul stomacal ar ucide virusul.

Mit: Dacă un cuplu are HIV, nu trebuie să se protejeze

Fapt: Există diferite tulpini de HIV, iar tulpinile se pot schimba în timp. Dacă o persoană și partenerul ei au două tulpini diferite de HIV, acestea se pot transmite reciproc. Aceasta poate duce la reinfecție, ceea ce poate complica tratamentul.

Medicamentele actuale pot reduce nivelurile de virus din organism, astfel încât acestea să fie de netransmis. Dacă acest lucru se întâmplă pentru ambii parteneri, protecția HIV poate fi inutilă. Un furnizor de servicii medicale poate sfătui fiecare cuplu cu privire la situația sa.

Chiar dacă nu există riscul de a transmite HIV, o persoană poate încă transmite și contracta alte infecții cu transmitere sexuală prin sex neprotejat cu prezervativ.

Mit: Transfuziile de sânge cresc riscul de HIV

Fapt: Medicii din Statele Unite și multe alte țări testează riguros rezervele de sânge pentru o varietate de afecțiuni, inclusiv HIV.

Sângele aflat în bănci, disponibil pentru transfuzie, nu conține HIV. De asemenea, o persoană nu poate contracta HIV din donațiile de organe și țesuturi, deoarece acestea sunt supuse testării.

Când oamenii de știință au identificat pentru prima dată HIV, nu știau ce a cauzat virusul sau modul în care acesta a transmis. Drept urmare, nu au testat sângele donat pentru HIV, iar unele persoane au contractat virusul în acest fel.

Acum, însă, testarea strictă asigură că nu sunt este prezent virusul HIV. Oricine are preocupări cu privire la sângele sau organele pe care urmează să le primească poate vorbi cu furnizorul de servicii medicale despre produs și procesul de testare. Nu este posibil să contractați HIV prin donarea de sânge, deoarece toate acele și materialele folosite sunt sterile.

Mit: O persoană nu poate contracta HIV prin sex oral

Fapt: Medicii consideră că contractarea HIV prin sex oral este rară, dar posibilă. În timpul sexului oral, plasarea gurii pe penis, vagin sau anus poate expune o persoană la lichidele infectate care ar putea intra în mucoasa gurii. În timp ce riscul de a contracta HIV ca urmare a sexului oral este scăzut, o persoană poate însă să ia măsuri pentru a se proteja, dacă partenerul său are HIV.

Oamenii pot folosi o metodă de protecție barieră, cum ar fi un baraj dentar sau un prezervativ, pentru a reduce riscul de a transmite HIV și alte infecții în timpul sexului oral. Pentru a preveni transmiterea, medicii recomandă sexul monogam cu un partener care ia terapie antiretrovirală în mod constant. Terapia antiretrovirală poate reduce nivelul viral al unei persoane, astfel încât HIV să nu poată fi transmis.

Mit: O persoană poate contracta HIV prin sărut

Fapt: HIV nu se transmite prin salivă și nu este posibil să transmită virusul prin sărutări pe obraji sau pe buze. De asemenea, o persoană este foarte puțin probabil să contracteze sau să transmită HIV prin sărutarea cu gura deschisă (sărutul francez). Pentru ca acest lucru să se întâmple, ambele persoane ar trebui să aibă cate o rană mare,sângerândă, în gură prin care ar putea trece virusul în sânge.

Mit: O persoană nu poate contracta HIV de la un ac

Fapt: HIV poate supraviețui într-un ac folosit până la 42 de zile. Nu există nici un mod sigur de a împărți ace.

O persoană trebuie să folosească un ac nou de fiecare dată când se injectează cu medicamente pe bază de rețetă sau droguri. De asemenea, aceștia trebuie să se asigure că tatuajele se vor face folosind ace sterile.

Rezumat

Oamenii nu pot transmite SIDA, dar pot transmite HIV în anumite circumstanțe.

Există multe tratamente disponibile pentru a preveni HIV să progreseze spre SIDA.

Oricine este preocupat de faptul că ar putea avea HIV sau ar putea fi expus la virus, poate să vorbească cu un medic despre testare.

Prin eliminarea miturilor despre HIV și SIDA, mai multe persoane pot solicita diagnosticul și tratamentul precoce și pot duce vieți sănătoase și lungi.

Material preluat si tradus de pe www.medicalnewstoday.com.