Mureş: Acţiune de donare de sânge susţinută de 70 de preoţi ortodocşi, în frunte cu Arhiepiscopul de Alba Iulia

Mar 18, 2019 | News

Aproximativ 70 de preoţi ortodocşi din cele cinci protopopiate ale judeţului Mureş – Târgu Mureş, Reghin, Sighişoara, Luduş şi Târnăveni, în frunte cu Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul de Alba Iulia, s-au prezentat luni dimineaţă, la Centrul de Transfuzii Sangvine din Târgu Mureş, în cadrul programului “Salvează o viaţă, donează sânge”.

“E cea mai minunată faptă pe care o puteţi avea înscrisă în cartea vieţii, în perioada Postului Mare. Asta vă aseamănă cu Hristos, care a făcut răscumpărare veşnică prin sângele crucii sale. Noi suntem răscumpăraţi cu preţiosul sânge al Fiului lui Dumnezeu, care, la primirea vremii, cum spunea cineva inspirat, s-a vărsat pentru noi, picătură cu picătură, până la ultima picătură, la piciorul crucii de pe culmea Golgotei. Acest sânge divin ne-a împăcat cu Tatăl, a distrus puterea iadului şi a morţii şi ne-a deschis orizontul învierii”, a afirmat Înaltpreasfinţitul Irineu, adresându-se preoţilor care aşteptau să doneze.

Preoţii sosiţi la Târgu Mureş pentru a dona sânge au spus că s-au raliat îndemnului lansat de Arhiepiscopia Alba Iulia de a face o faptă bună în vremea Postului cel Mare.

“Asta îi sfătuim şi noi pe credincioşi şi asta trebuie că un cuvânt fără faptă nu are valoare. Am venit să ‘cheltuim’ o mică parte din sângele nostru pentru cei care au nevoie de el. Am mai donat şi în vremea facultăţii şi de când sunt preot şi slujesc. E o acţiune de bun augur fiindcă este o foarte mare nevoie de sânge şi se foloseşte toată lumea, cei care donează se bucură de această jertfă şi cei care îl primesc”, a declarat preotul Silviu Florea, din parohia Milăşel.

Preotul Marinel Sotea de la parohia Merişor a spus că a venit la Centru de Transfuzii Sangvine pentru a răspunde chemării Înaltpreasfinţitului Irineu de a face o faptă bună şi de a contribui la sănătatea pacienţilor care au nevoie de sânge.

“Este un gest nobil, este un gest normal pentru a contribui şi a ajuta în această perioadă a Postului şi de a arăta că Biserica este în faţă, este filantropică şi ajutătoare. Prin această organizare preoţii mereu ies în ajutorul oamenilor. Înaltpreasfinţitul Irineu a fost primul care a donat şi a fost un imbold pentru noi prezenţa sa, gândul de încurajare şi de întărire de a continua acest traseu al Postului Mare plin de fapte bune. Vom continua să propovăduim şi să răspândim acest îndemn de a dona pentru că oamenii doar de la oameni pot primi sânge”, a arătat preotul Marinel Sotea.

Responsabilul cu problema donării la Centrul de Transfuzii Sangvine din Târgu Mureş, psihologul Marinela Lazăr, a declarat că deşi cantitatea solicitată de spital ar necesita undeva la 62 de donatori, există zile în care numărul acestora nu depăşeşte 40.

“Este un exemplu extraordinar. În condiţiile în care a scăzut numărul donatorilor foarte mult, acest gest este binevenit. Sunt convinsă că foarte mulţi cunoscuţi, aparţinători, enoriaşi vor urma acest exemplu. Din observaţiile noastre putem spune că un număr foarte mare de foşti donatori şi-au găsit de lucru în altă parte şi au plecat, alţii au plecat la studii în ţară sau străinătate. Există foarte multe persoane care ar dori să doneze, dar au contraindicaţii medicale, apoi mai este acest ritm foarte alert al vieţii, care ne face să fim centraţi pe o activitate şi să uităm că cineva ar avea nevoie de un gest foarte mic pentru noi dar extrem de important pentru cel care ar avea nevoie de sânge (…) Pentru noi, cantitatea solicitată ar însemna 62 de donatori pe zi, aceasta poate să fie diferită de la o zi la alta. Important e ca cei care văd acest gest să nu uite că de sânge este nevoie în permanenţă, chiar dacă medicina a evoluat foarte mult, tehnicile operatorii au evoluat faţă de cele de acum mulţi ani, dar de sânge este nevoie în permanenţă. Nu contează grupa de sânge, important este să doneze”, a spus Marinela Lazăr. AGERPRES

INTERVIU

INFOGRAFIC

VIDEO

Evenimente

June 2021

MO
TU
WE
TH
FR
SA
SU
31
1
2
3
4
5
6
Events for 1 June
No Events
Events for 2 June
No Events
Events for 3 June
No Events
Events for 4 June
No Events
Events for 5 June
No Events
Events for 6 June
7
8
9
10
11
12
13
Events for 7 June
No Events
Events for 8 June
No Events
Events for 9 June
Events for 10 June
Events for 11 June
Events for 12 June
Events for 13 June
14
15
16
17
18
19
20
Events for 14 June
Events for 15 June
Events for 16 June
Events for 17 June
Events for 18 June
No Events
Events for 19 June
No Events
Events for 20 June
No Events
21
22
23
24
25
26
27
Events for 21 June
No Events
Events for 22 June
No Events
Events for 23 June
No Events
Events for 24 June
No Events
Events for 25 June
No Events
Events for 26 June
No Events
Events for 27 June
No Events
28
29
30
1
2
3
4
Events for 28 June
No Events
Events for 29 June
No Events
Events for 30 June
No Events