Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a aprobat modificarea metodologiei privind donarea de plasmă de către persoanele vindecate de COVID-19 pentru a fi folosită la tratarea pacienţilor critici infectaţi cu SARS-CoV-2, urmărindu-se creşterea numărului donatorilor.

Ministerul Sănătăţii a anunţat că Nelu Tătaru a aprobat Ordinul privind modificarea Anexei la Ordinul nr. 654/2020 pentru aprobarea Metodologiei pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea şi distribuţia plasmei de la donator vindecat de COVID-19 şi utilizarea monitorizată pentru pacienţii critici cu COVID-19 din secţiile ATI.

Potrivit unui comunicat de presă, modificările au fost propuse în urma consultării specialiştilor din Comisiile de anestezie şi terapie intensivă şi de transfuzii ale Ministerului Sănătăţii şi Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională “Prof. Dr. C. T. Nicolau”.

Actul normativ conţine modificări referitoare la selecţia potenţialilor donatori de sânge total/plasmă care vor putea fi aleşi dintre persoanele ce pot dovedi istoricul de infecţie cu SARS CoV- 2 şi dispariţia riscului de transmitere a bolii, fără să se mai aplice cerinţa că aceştia să fi fost internaţi în prealabil în spital.

De asemenea, au fost modificate cerinţele minime pentru admiterea ca donator vindecat de COVID-19, precum şi lista documentelor solicitate, având în vedere necesitatea armonizării legislaţiei în vigoare. De exemplu, a fost eliminat criteriul de eligibilitate care solicita ca donatorul să prezinte două teste RT-PCT negative, precizează sursa citată.

Cerinţele minime pentru admiterea ca donator vindecat de COVID-19 vor fi: semnarea consimţământului informat pentru intrarea în procedura de selecţie în vederea donării de plasmă prin plasmafereză şi/sau sânge total şi pentru transmiterea codificată a datelor privind donarea în baza de date naţională şi europeană; prezentarea documentelor care să ateste istoricul de infecţie cu SARSCoV-2, respectiv încetarea riscului de transmitere a bolii, încadrarea în toate criteriile standard pentru donarea de sânge total sau plasmă, conform legislaţiei naţionale; să existe un interval între două donări de plasmă succesive de cel puţin 14 zile.

“Modificările urmăresc creşterea numărului persoanelor vindecate COVID-19 care pot să doneze sânge/plasmă, precum şi a numărului pacienţilor critici din ATI care pot să primească plasmă. Mai mult, Ministerul Sănătăţii va contribui cu date în platforma de raportare a datelor privind recoltarea de sânge total/plasmă de la donatori vindecaţi de COVID-19 pusă la dispoziţia statelor membre de către Comisia Europenă – EU CCP Database. Informaţiile vor fi utilizate pentru consolidarea dovezilor la nivel UE privind siguranţa şi eficacitatea acestei terapii”, se arată în comunicat.

Potrivit ministerului, sunt stabilite responsabilităţile privind transmiterea informaţiilor în baza de date a UE.

“Recoltarea se va realiza cu respectarea standardelor actuale din legislaţia naţională în domeniul transfuziei sanguine pentru colectarea, testarea, prelucrarea, stocarea şi distribuirea sângelui şi a componentelor sanguine, respectând totodată principiul donării voluntare neremunerate şi ghidul tehnic elaborat de Comisia Europeană cu privire la colectarea, testarea, procesarea, stocarea, distribuţia şi utilizarea monitorizata a plasmei provenite de la persoane vindecate de COVID-19 pentru tratamentul COVID-19”, se explică în comunicat.

Plasma se va administra doar pacienţilor critici infectaţi, cu vârsta de cel puţin 18 ani, care sunt de acord cu administrarea de plasmă convalescentă COVID-19 prin semnarea consimţământului informat şi care îndeplinesc o serie de criterii specifice.

Conform datelor INHT, până în prezent, au fost înregistraţi peste 490 donatori, iar centrele de transfuzie sanguină au distribuit către spitale un număr de 463 unităţi de plasmă de la donatori vindecaţi de COVID-19. AGERPRES