Terapia genică, celulară și imunoterapia CAR-T a reprezentat un punct de turnură în înțelegerea și tratarea cancerului, cu rezultate pozitive durabile în cazul unor pacienți care nu mai aveau alte opțiuni terapeutice. Cele două terapii aprobate în 2017 în SUA și în 2018 în UE, Kymriah și Yescarta, sunt deja utilizate în mai multe sisteme de sănătate din lume. În cadrul Congresului Societății Americane de Hematologie ASH 2019, au fost prezentate mai multe detalii despre provocările CAR-T în practica reală, care confirmă siguranța și eficacitatea acestora.

Kymriah este aprobat pentru tratamentul a două tipuri de cancere hematologice: leucemia limfoblastică acută cu precursori de celule B (LAL) și limfomul cu celule B mari difuz (DLBCL). Studiile prezentate la ASH 2019 au confirmat datele din studiile JULIET și ELIANA, care au condus la aprobarea inițială.

Datele prezentate la ASH 2019 au descris o rata generală de răspuns de 58% în cazul DLBCL refractar sau recidivant, și o rată de 40% de răspuns complet. În cadrul studiului JULIET, rata generală de răspuns a fost de 52%, iar 38% au obținut răspunsuri complete.

Cititi articolul integral pe https://raportuldegarda.ro/