Oamenii de știință au combinat două metode de tratament cu ajutorul trombocitelor pentru a distruge cancerul

Mar 29, 2021 | News, Trombocitoza

În ultimii ani au apărut mai multe tehnici noi anti-cancer promițătoare, cum ar fi imunoterapia, care implică supraîncărcarea propriului sistem imunitar al organismului pentru a-l ajuta să țintească mai bine tumorile. Între timp, terapia fototermală (PTT) folosește nanoparticule care se încălzesc și distrug celulele canceroase atunci când sunt expuse la lumină.

Acest nou studiu combină aceste două metode într-un singur tratament, cu ajutorul trombocitelor. În fluxul sanguin, trombocitele au sarcina importantă de a se grăbi să formeze cheaguri atunci când detectează deteriorarea vaselor de sânge. Cercetătorii Universității Academiei de Științe din China (UCAS)  au profitat de acest lucru, creând o buclă de feedback pozitiv modificând trombocitele astfel încât să provoace daune celulelor canceroase, care apoi convocă mai multe trombocite pentru a se alătura luptei.

Pentru a determina ca trombocitele să provoace daune, echipa le-a încărcat cu nanoparticule fototermale sensibile la lumina cu infraroșu, precum și cu un medicament imunostimulatorAceste trombocite modificate sunt introduse în fluxul sanguin al pacientului, iar lumina cu infraroșu se concentrează asupra tumorii. Acest lucru determină ca trombocitele să se încălzească și să deterioreze vasele de sânge, atrăgând mai multe dintre ele către locul respectiv.

În același timp, trombocitele eliberează medicamentul imunostimulator, care atrage atenția sistemului imunitar al organismului. Acest lucru creează un răspuns imun la nivel de sistem împotriva cancerului, ajutându-l să atace nu doar tumora vizată, ci și altele care s-ar putea răspândi prin metastază. Echipa spune că acest lucru ar putea preveni recidivarea cancerului.

Diagrama prezintă modul de funcționare al noului tratament

Ca bonus, daunele cauzate de căldură au creat „proplatete” și mai mici, ceea ce a determinat ca medicamentele să fie transporate mai adânc în tumoare.

Echipa de cercetare a testat tehnica în nouă modele diferite de șoareci și a descoperit că animalele care au primit tratamentul complet s-au descurcat mult mai bine decât grupurile care au primit tratamentul parțial sau deloc. La șoarecii cu tratament complet, dezvoltarea tumorii s-a oprit aproape complet și 100% dintre ei au supraviețuit pentru întreaga perioadă a experimentului. Toți șoarecii din toate celelalte grupuri au murit înainte de jumătatea drumului.

„Aceste rezultate reprezintă o speranță pentru utilizarea acestei noi platforme biomimetice de trombocite în terapii anticanceroase performante și combinate.”

Ma Guanghui, autor al studiului și profesor la Institutul de Inginerie de Procese (IPE) al Academiei Chineze de Științe

 

 

Sursă material & imagine newatlas.com.

INTERVIU

INFOGRAFIC

VIDEO

Evenimente

June 2021

MO
TU
WE
TH
FR
SA
SU
31
1
2
3
4
5
6
Events for 1 June
No Events
Events for 2 June
No Events
Events for 3 June
No Events
Events for 4 June
No Events
Events for 5 June
No Events
Events for 6 June
7
8
9
10
11
12
13
Events for 7 June
No Events
Events for 8 June
No Events
Events for 9 June
Events for 10 June
Events for 11 June
Events for 12 June
Events for 13 June
14
15
16
17
18
19
20
Events for 14 June
Events for 15 June
Events for 16 June
Events for 17 June
Events for 18 June
No Events
Events for 19 June
No Events
Events for 20 June
No Events
21
22
23
24
25
26
27
Events for 21 June
No Events
Events for 22 June
No Events
Events for 23 June
No Events
Events for 24 June
No Events
Events for 25 June
No Events
Events for 26 June
No Events
Events for 27 June
No Events
28
29
30
1
2
3
4
Events for 28 June
No Events
Events for 29 June
No Events
Events for 30 June
No Events