Cercetătorii de la Institutul de Inginerie a Proceselor (IPE) din cadrul Academiei Chineze de Științe și de la Spitalul Zhujiang de la Universitatea de Medicină din Sud au dezvoltat un nou tip de vaccin terapeutic împotriva leucemiei.

Acest vaccin utilizează microcapsule de acid polilactic auto-vindecătoare prin încapsularea unei noi peptide epitop și a anticorpului PD-1.

Explorarea de noi antigeni de leucemie și construirea de sisteme de livrare adecvate folosind material aprobat de FDA sunt strategii importante pentru dezvoltarea vaccinurilor împotriva leucemiei pentru utilizare în clinică.

Deși a fost stabilită posibilitatea de a trata leucemia prin vaccinare, este nevoie de mai multe dovezi clinice.

„Descoperirile noastre clinice au relevat expresia ridicată a EPS8 și PD-1/ PD-L1 la pacienții cu leucemie, care ar putea fi utilizată ca un nou tip de antigen de leucemie și ca punct țintă de control pentru un vaccin împotriva leucemiei”, a declarat prof. Li Yuhua din Spitalul Zhujiang.

În noul vaccin, peptidele epitop și anticorpii PD-1 pot fi încărcate simplu, ușor și eficient în microcapsule de acid polilactic, facilitate de caracteristica unică de auto-vindecare a microcapsulei.După o singură doză de vaccin, depunerea și degradarea microcapsulelor la locul de injectare duc la recrutarea celulelor care prezintă antigen activat și eliberarea susținută a ambelor încărcături.

Odată cu sinergismul acestor două aspecte, am observat o îmbunătățire semnificativă a activării limfocitelor T citotoxice specifice (CTL)”, a spus prof. Wei Wei de la IPE.

Cercetătorii au verificat disponibilitatea noului vaccin folosind diferite peptide epitop în diferite modele, cum ar fi leucemia murină, xenogrefa de leucemie derivată de linia celulară umanizată (CDX) și modelele de xenogrefă de leucemie derivată de pacient (PDX).

Formularea pe bază de microcapsule și-a demonstrat performanța superioară față de cea a adjuvantului ISA (adjuvant comercializat) în toate modelele terapeutice pentru leucemie, arătând eficacitatea vaccinului pe bază de microcapsule pentru utilizarea împotriva diferitelor antigene de leucemie din clinică.

„Având avantajele materialului acid polilactic aprobat de FDA, comoditatea în pregătirea formulării vaccinului, diversitatea componentelor vaccinului și un efect terapeutic excelent, vaccinul pe bază de microcapsule prezintă un mare potențial clinic”, a spus prof. Ma Guanghui de la IPE.

Un evaluator de la Nature Biomedical Engineering a descris studiul ca fiind „cuprinzător”. A subliniat, de asemenea, că lucrarea este „interesantă și convingătoare”.

Studiul a fost publicat pe 12 octombrie în Nature Biomedical Engineering.

Sursa: https://medicalxpress.com/news/2020-10-scientists-precise-therapeutic-leukemia-vaccine.html