Persoanele diagnosticate atât cu limfomul Hodgkins cât și cu limfomul agresiv non-Hodgkins (care implică celula B) pot dezvolta anticorpi în urma vaccinării împotriva Covid-19, după 6 luni de la tratamentul cu terapia anti-CD20.

Persoanele care suferă de astfel de afecțiuni sunt mai puțin predispuse la a dezvolta anticorpi ca răspuns la vaccinul împotriva Covid-19, având ca principală cauză imunosupresia. În cadrul unui studiu efectuat asupra a 119 subiecți diagnosticați cu tumori maligne limfoide, au fost studiate reacțiile acestora în urma vaccinării împotriva Covid-19, urmând a fi determinată perioada de dezvoltare a anticorpilor.

Pacienților le-au fost administrate, fie doze Pfizer, fie AstraZeneca, în cazul studiului, iar titrele de anticorpi de la pacienții incluși în studiu au fost comparate cu cele ale voluntarilor sănătoși. De asemenea, studiul a exclus pacienții care au fost infectați anterior cu virusul SARS-COV2, având sub observație un total de 44% de pacienți care erau sub tratament atunci când le-a fost administrată o prima doză din vaccin.

Prin urmare, s-a observat un număr mai redus de anticorpi IgG la pacienții care efectuau tratamentul decât la pacienții care nu primeau vreun tratament sau au fost tratați cu șase luni înainte de a primi o doză de vaccin. De asemena, autorii studiului nu au observat diferențe între concentrațiile de anticorpi analizate în perioada de timp cuprinsă între administrea primei și celei de a doua doze, în rândul participanților la studiu.

În mod particular, au fost identificați 3 pacienți cu limfomul non-Hodgkins, care primeau celule T cu receptor antigenic himeric (CAR) drept tratament, având o perioadă de administrare cuprinsă  între 11 și 23 de luni înainte de vaccinare, dar care nu au dezvoltat anticorpi detectabili după prima lor doză.

Potrivit autorilor studiului, în situația în care pacienții s-au vaccinat în timp ce tratau limfomul printr-o terapie sistematică, ar trebui să se revaccineze, având în vedere probabilitatea scăzută ca aceștia să fii dezvoltat anticorpi.

Material preluat integral și tradus de pe: https://www.hematologyadvisor.com/home/topics/lymphoma/lymphoma-anti-cd20-patients-develop-antibodies-six-months/