Leucemia este un tip de cancer care afectează celulele sanguine și măduva osoasă, țesutul din interiorul oaselor unde se formează celulele sanguine.

Persoanele care suferă de leucemie sunt predispuse la o serie de afecțiuni la nivelul pielii, de la erupții cutanate și vânătăi până la infecții și sângerări la suprafața pielii. Celulele produse în mod normal în măduva osoasă, cum ar fi celulele albe din sânge, care combat infecțiile și celule roșii din sânge, care transportă oxigenul în tot corpul și trombocitele, care ajută la formarea cheagurilor de sânge, vor fi înghesuite de celule leucemice anormale.

În plus, față de simptome precum greață, febră, oboseală, pierderea în greutate și infecții, leucemia poate produce, de asemenea, o varietate de afecțiuni ale pielii, cum ar fi vânătăi, erupții cutanate și sângerări.

„Cea mai frecventă afecțiune a pielii este sângerarea în piele. În alte cazuri, unii nu au afecțiuni ale pielii. Depinde de tipul de leucemie. Cele mai agresive tipuri, care necesită terapie cu celule stem sau chimioterapie, prezintă întotdeauna afecțiuni ale pielii”, spune Amy Forrestel, MD, director de dermatologie la Universitatea din Pennsylvania.

Leucemia poate perturba producția de trombocite din organism, care în mod normal formează cheaguri de sânge pentru a opri sângerarea, iar atunci se formează vânătăile.

„Când trombocitele devin scăzute, pacienții sângerează adesea spontan în piele sau apar traume minime. Capilarele izbucnesc sub piele și, dacă nu există suficiente trombocite pentru a bloca capilarele deteriorate, sângele se scurge în piele”, spune Forrestel.

Deoarece sistemul imunitar al organismului este distrus, unele persoane cu leucemie pot dezvolta o afecțiune cutanată rară numită sindromul Sweet.

„În sindromul Sweet, pacientul poate dezvolta pete roz sau plăci care pot arăta ca mușcături de insecte datorită pătrunderii celulelor inflamatorii (neutrofile) în piele.Pe lângă erupții cutanate, simptomele pot include febră sau frisoane. Cel mai frecvent tratament pentru erupție cutanată include un corticosteroid, cum ar fi prednison”, spune Forrestel.

Material preluat și tradus de pe: https://www.everydayhealth.com/leukemia/rash-pictures-signs-symptoms/