De la debutul pandemiei de COVID-19 au fost mai multe studii care au încercat să determine dacă grupa de sânge afectează riscul de contractare a coronavirusului sau severitatea COVID-19.

Unul dintre aceste studii sugerează că persoanele cu tip A ar avea un risc mai mare de a se îmbolnăvi de COVID-19 și de a dezvolta simptome severe, în timp ce persoanele cu sânge de tip O ar avea un risc mai mic. Un studiu publicat recent combate câteva dintre aceste descoperiri timpurii. Cercetătorii de la Massachusetts General Hospital și Beth Israel Deaconess Hospital nu au găsit nicio dovadă că tipul de sânge afectează dacă cineva dezvoltă simptome severe (definite ca intubație sau moarte) în urma infecției cu noul coronavirus, relatează CNN.

O echipă de cercetători europeni care și-a publicat descoperirile în New England Journal of Medicine în iunie, a descoperit că persoanele cu sânge de tip A ar avea un risc cu 45% mai mare de a se infecta decât persoanele cu alte tipuri de sânge, iar persoanele cu sânge de tip O aveau un risc cu 35% mai mic. Aceștia au studiat peste 1.900 de pacienți cu coronavirus grav bolnavi în Spania și Italia și i-au comparat cu 2.300 de persoane care nu erau bolnave. Constatări similare au observate în cazul lucrătorilor din sănătate din Hong Kong, cu grupa de sânge O, în timpul focarului SARS, care a infectat 8.098 de persoane din noiembrie 2002 până în iulie 2003 și este din aceeași familie de viruși.

Cel mai recent studiu pare a contracara o parte din cercetarea respectivă. „Am arătat printr-un studiu multinstituțional că nu există niciun motiv să credem că a avea o anumită grupă de sânge va duce la o severitate crescută a bolii, pe care am definit-o că necesitate a intubației sau deces”, a spus dr. Anahita Dua de la Mass General, care a condus echipa de studiu.

Materialul integral pe sanatatea.tv