Comisia pentru medicamente de uz uman (CHMP) din cadrul Agenției Europene a Medicamentului (EMA) a recomandat acordarea autorizației de punere pe piață în Uniunea Europeană pentru medicamentul Blenrep (belantamab mafodotină), indicat în tratarea pacienților adulți cu mielom multiplu recurent și refractar, care nu mai răspund la tratament cu un agent imunomodulator, un inhibitor de proteazom și un anticorp monoclonal CD-38.

Decizia de autorizare de punere pe piață aparține Comisiei Europene, care urmează de obicei recomandările EMA și anunță decizia după o perioadă de circa 2 luni de la transmiterea recomandării. Dacă va fi autorizat, medicamentul Blenrep ar deveni primul agent terapeutic conjugat anticorp pentru tratarea pacienților cu mielom multiplu și opțiuni limitate de tratament.

Mielomul multiplu este un cancer al unui tip de celule albe din sânge, care poartă denumirea de celule plasmatice, și care este răspunzător de aproximativ 2% dintre toate decesele de cauză oncologică. Celulele plasmatice normale se găsesc în măduva osoasă și constituie parte importantă a sistemului imunitar. Celulele plasmatice formează anticorpii care permit organismului să recunoască și să atace diverși germeni precum virusi sau bacterii. Acestea provin din limfocitele cu celule B și se formează în momentul în care celulele B răspund la o infecție. Când devin canceroase, celulele plasmatice încetează să mai protejeze organismul de infecții și produc proteine anormale care pot cauza probleme prin afectarea rinichilor, oaselor sau sângelui.

Materialul integral pe 360medical.ro