Laboratorul unde este instalat aparatul medical se află la Spitalul Municipal “dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara, a cărui conducere a asigurat spaţiul necesar şi administrarea echipamentului medical.

“Pentru zona noastră, funcţionarea unui astfel de aparat este deosebit de folositoare din punct de vedere medical, având în vedere şi numărul mare de cazuri pozitive înregistrate în judeţ de la începutul monitorizării”, a declarat prefectul judeţului Hunedoara, Vasilică Potecă.

Prefectul a mai arătat că finanţarea pentru transfuziile cu plasmă va intra într-un program naţional de sănătate publică iniţiat de Ministerul Sănătăţii.

Plasmafereza reprezintă o tehnică transfuzională care permite prelevarea doar a plasmei de la un donator de sânge. Plasma serveşte apoi la tratarea bolilor, fie ca atare, fie în stare purificată.

Specialiştii Centrului de Transfuzie Judeţean Hunedoara vor contacta persoanele vindecate de COVID – 19, care doresc să doneze sânge. Plasma rezultată va fi folosită în tratarea pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus şi aflaţi într-o stare avansată a bolii.

Aparatul medical a fost donat de compania “Besamex” care, în urma unui acord încheiat cu Ministerul Sănătăţii, a oferit astfel de aparate medicale, prin donaţie, şi altor spitale din ţară.

De la debutul pandemiei, în judeţul Hunedoara au fost confirmate 629 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, 67 de persoane decedând din cauza bolii, relevă datele oficiale comunicate joi de Instituţia Prefectului. AGERPRES