Vaccinul împotriva Sars-CoV-2 își demonstrează eficacitatea în prevenirea infectării cu o formă gravă a acestui virus în rândul populației, însă în cazul persoanelor supresat, eficacitatea acestuia este încă incertă. Studii recente au demonstrat că răspunsul anticorpilor în urma vaccinării împotriva Covid-19 este redus în cazul pacienților diagnosticați cu leucemie limfocitară cronică (LLC).

Constatările au ridicat întrebări cu privire la politica optimă de vaccinare pentru pacienții cu LLC, cum ar fi rapelul, și nevoia continuă de ajustare a comportamentului social prin respectarea normelor de distanțare fizică și a regulilor igienico-sanitare.

Participanții la studiu au fost vaccinați cu doze Pfizer sau AstraZeneca, ambele vaccinuri incorporând proteina spike SARS-CoV-2 ca imunogen, și le-a fost recomandată administrarea vaccinului în 2 doze.

După administrarea primei doze, răspunsurile anticorpilor au fost detectate în cazul a 34% din rândul pacienților cu LLC comparativ cu 94% dintre participanții sănătoși, iar titrurile de anticorpi au fost de 104 ori mai mici la pacienții cu LLC față de cei sănătoși.

După a doua doză, răspunsurile la anticorpii specifici proteinelor spike au fost detectabili la 75% dintre pacienții cu Leucemie limfocitară cronică, comparativ cu 100% din participanții sănătoși. De asemenea, titrurile anticorpilor au fost de 74 de ori mai mici la pacienții cu LLC în raport cu participanții care nu sufereau de o astfel de afecțiune. Studiul nu a identificat discrepanțe în rândul  nivelelor anticorpilor după vaccinarea pacienților fie cu doze Pfizer, fie cu AstraZeneca.

În concluzie, răspunsurile anticorpilor în urma vaccinării împotriva Covid-19 sunt reduse atât în cazul pacienților cu leucemie limfocitară cronică, cât și în cazul pacienților cu deficit IgA sau a celor care sunt supuși terapiilor BTKi. Pentru a susține rezultatul studiului, cercetătorii întreprind mai multe studii în diverse state, având ca subiecți un număr mai mare de persoane și urmăresc rezultatele pentru a determina o concluzie precisă asupra eficienței vaccinului împotriva Covid-19 în cazul persoanelor diagnosticate cu leucemie limfocitară cronică.

 

Material preluat integral și tradus de pe: https://www.hematologyadvisor.com/home/topics/leukemia/vaccine-covid19-antibody-response-leukemia-chronic-leukemia-cll/