Numarul pacientilor tratati cu imunoterapie (IO) in Romania creste in fiecare an, atât in practica medicala, cat si in studiile clinice.

Imunoterapia este un tratament eficient, cu potențial curativ, însa are un profil de efecte adverse diferit fata de alte terapii oncologice. Deși bine tolerata, in 20-50% cazuri IO poate provoca o cascadă de efecte adverse cunoscute ca reacții autoimune, care practic pot afecta orice organ. Descoperita timpuriu, toxicitatea indusa de imunoterapie este tratabila, însa identificata tarziu poate duce la complicații, întreruperea tratamentului oncologic si in cazuri extreme chiar  decesul pacientului.

Așadar, educarea pacienților pentru recunoașterea si raportarea efectelor adverse induse de IO este vitala!

Pacienții oncologici nu au beneficiat  pana acum de surse de informație in limba romana despre efectele adverse provocate de imunoterapie. In plus, informațiile oferite de personalul medical s-au dovedit, in unele cazuri, insuficiente.

Asociatia Melanom Romania a obtinut drepturi de a traduce in limba romana, publica si distribui brosura Managementul efectelor adverse ale imunoterapie – Ghidul Pacientului, redactat de Societatea Europeana de Oncologie Medicala (ESMO).

ESMO- Ghidul Pacientului cu Cancer este acum disponibil pentru toți pacienții si familiile afectate de cancer si care la un moment dat, in decursul bolii vor fi tratați cu imunoterapie. In același timp ghidul este o lectura extrem de utila pentru orice profesionist in domeniul sănătății! (medici, studenți, reprezentanți ai pacienților, asistenți, autorități si presa medicala).

Ghidul va fi lansat vineri, 18 iunie, ora 17.00 in cadrul unui eveniment online REACȚIILE ADVERSE ale IMUNOTERAPIEI

Care sunt REACȚIILE ADVERSE ale IMUNOTERAPIEI, explică și răspund LIVE oncologi renumiți și pacienți experți cu ocazia LANSĂRII în limba română a Ghidului ESMO pentru pacienți diagnosticați cu cancer. Un eveniment @Melanom Romania cu sprijinul Novartis, Bristol Myers Squibb și MSD Romania

Agenda evenimentului:
– De ce acest GHID?- Perspectiva Asociatiei de Pacienti Melanom Romania Dr. biol. Violeta Astratinei, Președinte,
– Imunoterapia si managementul efectelor adverse: ce este deosebit fata de alte terapii? Dr. Andrei Ungureanu, Centrul Amethyst
– Implicarea centrelor oncologice in educația pacienților privind efectele adverse. Experienta noastră, Dr. Bogdan Gafton, IRO Iasi
– Multidisciplinaritate în managementul efectelor adverse. Cum vedem colaborarea cu alte specialități, Dr. Michael Schenker, Sf. Nectarie, Craiova.
– Întrebări din partea Dvs!

Susținători: ESMO a acordat Asociatiei Melanom Romania drepturi de traducere si distribuire a Ghidului in mod gratuit. Traducerea si validarea in limba romana a ghidului au fost posibile printr-un grant educational nerestrictiv acordat de către compania Novartis Romania.